Wat en Waarom

logo

Snelmenu

U bent hier: Home / Wat en Waarom / Wat en Waarom

Wat en Waarom

De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde fuseren op 1 januari 2018 tot een nieuwe sterke gemeente. Als werknaam is oorspronkelijk gekozen voor HSSM. Op 26 april 2016 hebben de drie gemeenteraden een nieuwe naam voor de gemeente vastgesteld: Midden-Groningen. De nieuwe gemeente heeft straks meer dan 60.000 inwoners. De toekomstige gemeente Midden-Groningen ligt centraal in de provincie Groningen en langs de A7. Door de regiofunctie en de verbinding met de Randstad en Duitsland heeft de gemeente een ideale ligging voor bedrijven. De gemeente is omringd door prachtige natuurgebieden. Van het natuurgebied bij het Foxholstermeer en het Foxholsterbosch tot het Zuidlaardermeer en van het Schildmeer tot de Heemtuin in Muntendam.

Waarom gaan we herindelen?

De belangrijkste reden is dat we u goed kunnen blijven bedienen. En dat u goed in uw gemeente kunt wonen, leven en werken. De overheid draagt steeds meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden over aan gemeenten. Zo gaan gemeenten sinds 1 januari 2015 ook over jeugdzorg, Wmo en participatie. Om die uitdagingen aan te kunnen, zijn grote en sterke gemeenten nodig.

In Groningen lag het voorstel vanuit de provincie om van 23 gemeenten terug te gaan naar 6 nieuwe gemeenten (zie voor meer informatie het rapport Grenzeloos Gunnen uit 2013). Met die taak zijn we aan de slag gegaan en hebben we als gemeenten Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer vrij snel aangegeven met zijn drieën verder te willen. We liepen vanaf het begin op kop in het Groningse herindelingstraject.

Door de herindeling bundelen we onze krachten en versterken we onze landelijke invloed. En dat biedt kansen! Een grotere gemeente is ook nodig om financieel gezond te blijven en de voorzieningen en leefbaarheid op peil te houden.

De gemeenteraden van Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren stelden op 26 april jl. alle drie het herindelingsadvies Midden-Groningen vast. Daarmee gaven zij definitief aan te willen fuseren per 1 januari 2018. In het herindelingsadvies staan de grenzen van de nieuwe gemeente benoemd en worden de argumenten om tot herindeling te komen op een rij gezet.

Gerelateerd: Midden-Groningen, de nieuwe gemeentenaam!

Projectdocumenten
Kompas voor de nieuwe gemeente
Organisatievisie
Dienstverlenings-
concept

Adres:
Projectbureau herindeling
Postbus 2
9649 ZG  Menterwolde

E-mail:
info@midden-groningen.nl
 

Telefoon
(0598) 65 88 88

Twitter: @HerindelingHSSM
@MiddenGroningen