Scholenprogramma
Het Scholenprogramma is een programma waarin wordt toegewerkt naar aardbevings- en toekomstbestendige scholen in 2021. Op deze kaart zijn alle basis- en voortgezet onderwijsscholen binnen de gemeente Midden-Groningen weergegeven. Daarnaast is te zien wat voor type project het is en op welke locaties de nieuwbouwprojecten terecht komen.
Naar aanleiding van de gevolgen van de gaswinning zijn alle schoolgebouwen in 2015 gecontroleerd. Uit deze inspecties bleek dat voor iedere school bouwkundige maatregelen nodig zijn om aardbevingsbestendig te worden. Die conclusie heeft voor de gemeente Midden-Groningen geleid tot het opstarten van het “Scholenprogramma”. Het programma bestaat uit meer dan 20 projecten die allemaal binnen een aantal jaren klaar moeten zijn.
Toekomstgerichte scholen
Dat gaswinning de aanleiding is voor deze veranderingen is ernstig genoeg. Desondanks biedt het ook kansen om in een relatief korte tijd naast veilige ook duurzame en toekomstbestendige gebouwen voor onderwijs te creëren. Het doel van alle projecten is dan ook het realiseren van toekomst- en aardbevingsbestendige gebouwen voor het faciliteren van onderwijs, opvang en/of welzijnsvoorzieningen. In het programma werkt de gemeente samen met scholen, schoolbesturen, kinder- en peuteropvang, het Centrum Veilig Wonen (CVW) en de NAM.
Wat gaat er gebeuren?
De scholen in de gemeente Midden-Groningen veranderen de komende jaren ingrijpend. De gemeenteraad heeft beleid voor deze veranderingen vastgesteld en samen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de rijksoverheid de middelen beschikbaar gesteld om de scholen veilig en duurzaam te maken. Dit betekent dat scholen bouwkundig versterkt worden of dat er nieuwe scholen of kindcentra worden gebouwd. Per school kunnen de maatregelen verschillen, maar het leidt in alle gevallen tot scholen die in alle opzichten klaar zijn voor de toekomst.
Impact
Het verbouwen, slopen en (her)bouwen van scholen heeft grote impact. Op de leerlingen, de ouders, de medewerkers én de omwonenden van de school. Daar waar mogelijk worden direct belanghebbenden betrokken bij het maken van plannen. Daarnaast communiceert de gemeente regelmatig met haar inwoners over de voortgang van de projecten. Door het zo goed mogelijk plannen en op elkaar afstemmen van werkzaamheden, wordt de overlast niet groter dan noodzakelijk. Het voorkomen van overlast is echter in zo’n omvangrijk traject onmogelijk.
Nieuwbouw
- Kindcentrum Hoogezand-West (CBS de Hoeksteen, St. Gerardus Majellaschool, De Schakel/OBS De Tweemaster)
- Kindcentrum Kolham (OBS Oetkomst)
- Kindcentrum Siddeburen (OBS de Springplank, CBS de Zonnewijzer)
- Kindcentrum Slochterveldweg (OBS de Kinderboom, CBS de Wegwijzer, OBS Ruitenvelder)
- Kindcentrum Woldwijck 2 (OBS Nico Bulderschool/OBS Het Ruimteschip, SBO De Zwaaikom)
Door een aangepaste verdeling van het toekomstbudget en goedkeuring daarvan in de raad komen de 5 onderstaande scholen in de gemeente Midden-Groningen in aanmerking voor vervangende nieuwbouw.
1. Hoogezand: Dr. Aletta Jacobs College (praktijkschool nr. 6)
2. Hoogezand: GBS De Lichtbron
3. Hoogezand: Van Heemskerckschool
4. Sappemeer: OBS ’ t Heidemeer
5. Schildwolde: GBS De Wiekslag
Versterken
- Foxhol: WA Scholtenschool
- Harkstede: MFA De Borgstee (OBS Driespan + De Ster)
- Hoogezand: CBS Het Galjoen
- Hoogezand: Dr. Aletta Jacobs College (hoofdlocatie nr. 4) + CSG Rehoboth
- Kropswolde: Walstraschool
- Noordbroek: OBS Inspecteur Amerikaschool
- Schildwolde: OBS De Meent
- Westerbroek: OBS Jan Ligthartschool
- Zuidbroek: kindcentrum (OBS de Tandem, CBS de Wegwijzer > versterking + uitbreiding)
Overige scholen
- Kindcentrum Woldwijck1 (CBS de Regenboog, ‘t Vlot) > valt buiten scholenprogramma omdat deze al gereed en aardbevingsbestendig is, wel verduurzaming
- Kindcentrum Vosholen (Theo Thijssenschool en Sint Antoniusschool)> valt buiten scholenprogramma omdat deze al gestart was en aardbevingsbestendig wordt, wel verduurzaming.
- Scholen in Meeden (De Mieden, CBS Sjaloomschool) > vallen buiten het scholenprogramma, maar worden wel versterkt. Zie hiervoor informatie op onze website onder MFA Meeden
- Scholen in Muntendam (OBS Verkruisen, OBS Europaschool, CBS De Parel) > vallen buiten het scholenprogramma.
- Eemsdeltacollege > toekomstplan nog niet duidelijk
- MFA Froombosch; de school De Ruitenvelder, die nu nog in MFA Froombosch is gevestigd, gaat over naar het Kindcentrum Slochterveldweg. De rest van de MFA valt buiten het Scholenprogramma. Een werkgroep van Dorpsbelangen en dorpshuisstichting maken plannen voor de toekomst van de locatie van het MFA. Daarbij zijn 2 mogelijke scenario's in beeld: bouwkundige versterking van het resterende gebouw met daarin dorpshuis en gymzaal of nieuwbouw van het dorpshuis. De werkgroep overlegt daarbij op meerdere momenten met de inwoners van Froombosch.
Links
Programmaplannen:
- Programmaplan onderwijshuisvesting gemeente Slochteren (pdf)
- Programmaplan scholen Hoogezand-Sappemeer (pdf)
- Programmaplan huisvesting scholen gemeente Menterwolde (pdf)
- Regionaal Programmaplan huisvesting scholen eindversie 19 maart 2015 (pdf)
Vragen
Heeft u vragen over het scholenprogramma of wilt u via een nieuwsbrief op de hoogte blijven van een bepaald project? Stuur dan een mail naar scholenprogramma@midden-groningen.nl (o.v.v. het project).