Drop je knife en doe wat met je life

Midden-Groningen doet in de Week van de Veiligheid mee aan de landelijke inleveractie van wapens met de nadruk op steekwapens. Vooral jongeren van 12 tot 25 jaar worden aangemoedigd hun wapen in te leveren. De week van de Veiligheid is dit jaar van 11 tot en met 17 oktober.

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen,” zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. “De laatste jaren zien we echter dat vooral het steekwapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een buitengewoon ernstige en zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat er ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Het is niet normaal om steekwapens bij je te dragen en dat moet ook vooral niet normaal worden! Met de inleveractie maken we bovendien onze gemeente weer een stukje veiliger.”

Anoniem en zonder straf

Van 11 tot 17 oktober kunnen wapens ingeleverd worden bij het politiebureau in Hoogezand. Het inleveren van de wapens kan anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Vuurwapens kunnen via 0900-8844 worden aangemeld. De politie komt die op afspraak in burger komt ophalen.

Er is geen risico op straf voor het in bezit hebben van een wapen. Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekendgemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.