Informatieverzoek of WOO-verzoek

Algemeen

U heeft recht op openbare informatie van de gemeente. Dit staat in de Wet open overheid (Woo). Veel informatie van en over onze gemeente kunt u op de website vinden. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Dan kunt u een informatieverzoek doen bij de gemeente. U krijgt dan informatie die alleen voor u belangrijk is. Wilt u dat de informatie waar u om vraagt voor iedereen openbaar is? Doe dan een Woo-verzoek.

Informatieverzoek

Een informatieverzoek doet u als u informatie wilt die alleen voor uzelf belangrijk is. De informatie die we u sturen, maken we niet openbaar voor iedereen. 

Neem voor deze informatie contact op: U kunt bijvoorbeeld met de gemeente bellen, whatsappen of mailen. Kijk op onze contactpagina voor meer informatie. 

Woo-verzoek

In de Wet open overheid is geregeld dat iedereen documenten van de gemeente moet kunnen krijgen. De informatie die u wilt moet ergens zijn opgeslagen, bijvoorbeeld in documenten, verslagen, geluidsopnames, foto’s of video’s. 

Wilt u informatie of documenten over beleid van de gemeente Midden-Groningen en is het nog niet openbaar? Dan kunt u een Woo-verzoek doen. 

Hoe doet u een Woo-verzoek?

Weet u niet waar u de openbare informatie kunt vinden? Of wilt u meer informatie? Mail of bel de Woo-contactpersoon.  

Wilt u een Woo-verzoek doen?

Doe uw verzoek zo precies mogelijk. Dan kunnen wij u beter helpen: 

  • Waar gaat uw verzoek over?
  • Om welke of wat soort documenten gaat het?
  • Over welke periode gaat het? 
  • Hoe wilt u de informatie krijgen of bekijken?

Als wij uw Woo-verzoek hebben ontvangen, krijgt u een bericht. Als er nog vragen zijn over uw verzoek, nemen wij contact met u op.

Hoe lang duurt een Woo-verzoek?

U krijgt binnen 4 weken een antwoord. Soms lukt dat niet, omdat het verzoek ingewikkeld of groot is. Dan kan het twee weken langer duren. U krijgt dan een brief of een mail met de reden waarom het langer duurt. 

Geheime informatie

De informatie die u ontvangt na een Woo-verzoek wordt ook openbaar voor iedereen. Daarbij beschermen we gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens. 

Er is ook informatie die (tijdelijk) geheim moet blijven, bijvoorbeeld: 

  • Een geplande verkoop van grond
  • Opsporing van strafbare feiten
  • Persoonlijke gegevens
  • Vertrouwelijke gegevens van bedrijven. 

Dit is bepaald in de Wet open overheid.

Hoeveel kost een Woo-verzoek 

Het indienen van een Woo-verzoek is gratis. Als we u de gevraagde informatie kunnen e-mailen, is het gratis. Wilt u informatie liever op papier ontvangen? Dan kan het zijn dat dit geld kost. De Woo-contactpersoon laat u dit dan weten.

Bent u het niet eens met het besluit?

Als u het niet eens bent met het besluit over uw Woo-verzoek, kunt u bezwaar maken. Vervolgens kunt u ook beroep en hoger beroep indienen. In het Woo-besluit staat hoe u bezwaar kunt maken of beroep kunt indienen.

Zelf informatie opzoeken

Soms is het niet nodig om een informatieverzoek of Woo-verzoek te doen. Bijvoorbeeld als u informatie zoekt die al openbaar is en op een website staat. We helpen u graag waar u die informatie kunt vinden: 

InformatieWaar kunt u het vinden
Wetten en regels gemeente Midden-GroningenOp de website overheid.nl vind u alle regelingen van de gemeente Midden-Groningen
ContactgegevensWilt u bellen of mailen met de gemeente of langskomen, dan vindt u hierover meer informatie op onze contactpagina
Informatie over de organisatie Informatie over onze organisatie vindt u op de website van de gemeente Midden-Groningen
Informatie over de gemeente Midden-GroningenInformatie over de gemeente Midden-Groningen vindt u op Overheid.nl
GemeenteraadAlle informatie over de gemeenteraad en raadscommissies, bijvoorbeeld agenda’s en verslagen van vergaderingen, brieven aan de gemeenteraad en moties vindt u op de website van de gemeente raad 
College van burgemeester en wethoudersHet college van burgemeester en wethouders neemt elke week besluiten. De besluitenlijst vindt u elke week hier  
Berichten over uw buurtBesluiten zoals vergunningen, plannen voor bouwen en regelingen waarvan u iets kunt merken in uw woonomgeving staan op overheid.nl. U kunt u daar ook aanmelden om berichten over uw buurt per e-mail te ontvangen
VergunningenAangevraagde vergunningen en de besluiten hierover vindt u op officiële bekendmakingen
BestemmingsplannenBent u op zoek naar plannen waarin precies staat waarvoor grond in een bepaald gebied gebruikt mag worden? Kijk dan bij de bestemmingsplannen 
Jaarplannen en financiële documentenDe jaarplannen en financiële documenten van de gemeente Midden-Groningen staan op de website. U vindt daar de plannen van de gemeente, waar geld aan uitgegeven wordt en andere financiële documenten.