Informatieverzoek of WOO-verzoek

Algemeen

U heeft recht op openbare informatie van de gemeente. Dit staat in de Wet open overheid (Woo). Veel informatie van en over onze gemeente kunt u op de website vinden. Kunt u niet vinden wat u zoekt? Dan kunt u een informatieverzoek doen bij de gemeente. U krijgt dan informatie die alleen voor u belangrijk is. Wilt u dat de informatie waar u om vraagt voor iedereen openbaar is? Doe dan een Woo-verzoek. De informatie plaatsen wij op onze website en is voor iedereen openbaar.

Bekijk openbare informatie

Een Woo-verzoek doen is niet altijd nodig. De gemeente maakt zelf al veel informatie openbaar. Kijk ook eens op deze interne en externe websites en archieven:

InformatieWaar kunt u het vinden
Wetten en regels gemeente Midden-GroningenOp de website overheid.nl vind u alle regelingen van de gemeente Midden-Groningen
ContactgegevensWilt u bellen of mailen met de gemeente of langskomen, dan vindt u hierover meer informatie op onze contactpagina
Informatie over de organisatie Informatie over onze organisatie vindt u op de website van de gemeente Midden-Groningen
Informatie over de gemeente Midden-GroningenInformatie over de gemeente Midden-Groningen vindt u op Overheid.nl
GemeenteraadAlle informatie over de gemeenteraad en raadscommissies, bijvoorbeeld agenda’s en verslagen van vergaderingen, brieven aan de gemeenteraad en moties vindt u op de website van de gemeente raad 
College van burgemeester en wethoudersHet college van burgemeester en wethouders neemt elke week besluiten. De besluitenlijst vindt u elke week hier  
Berichten over uw buurtBesluiten zoals vergunningen, plannen voor bouwen en regelingen waarvan u iets kunt merken in uw woonomgeving staan op overheid.nl. U kunt u daar ook aanmelden om berichten over uw buurt per e-mail te ontvangen
VergunningenAangevraagde vergunningen en de besluiten hierover vindt u op officiële bekendmakingen
BestemmingsplannenBent u op zoek naar plannen waarin precies staat waarvoor grond in een bepaald gebied gebruikt mag worden? Kijk dan bij de bestemmingsplannen 
Jaarplannen en financiële documentenDe jaarplannen en financiële documenten van de gemeente Midden-Groningen staan op de website. U vindt daar de plannen van de gemeente, waar geld aan uitgegeven wordt en andere financiële documenten. 

Informatieverzoek

Een informatieverzoek doet u als u informatie wilt die alleen voor uzelf belangrijk is. Dit kunt u doen voor:

 • Gegevens of documenten die voor eigen gebruik zijn. Bijvoorbeeld voor feitelijke informatie (hoeveel, hoe vaak, waarom, enzovoorts). Zoals hoeveel zebrapaden zijn er in onze gemeente?
 • Documenten die u nodig heeft voor een bezwaarprocedure.
 • Gegevens die u nodig heeft om een klacht in te dienen.

De informatie die we u sturen, maken we niet openbaar voor iedereen. Neem voor deze informatie contact met ons op. 

Woo-verzoek

De Wet open overheid regelt dat iedereen documenten van de gemeente moet kunnen krijgen. De informatie die u wilt moet ergens zijn opgeslagen. Bijvoorbeeld in documenten, verslagen, geluidsopnames, foto’s of video’s.  

Wilt u informatie of documenten over beleid van onze gemeente en is het nog niet openbaar? Dan kunt u een Woo-verzoek doen. 

Hoe doet u een Woo-verzoek?

Weet u niet waar u de openbare informatie kunt vinden? Of wilt u meer informatie? U kunt dan op de volgende manieren een Woo-verzoek doen:  

 1. Vul het digitale aanvraagformulier in via de knop hieronder. 
 2. Stuur een brief naar de Woo-contactpersoon van onze gemeente.  
 3. Stuur een mail naar woo@midden-groningen.nl

Doe uw verzoek zo precies mogelijk. Dan kunnen wij u beter helpen. Stuur de volgende informatie mee:  

 • Waar gaat uw verzoek over?  
 • Om welke documenten gaat het?  
 • Over welke periode gaat het?   
 • Hoe wilt u de informatie krijgen of bekijken? 

U krijgt een bericht als wij uw Woo-verzoek hebben ontvangen. Als er nog vragen zijn over uw verzoek, nemen wij contact met u op. 

Aanvragen

Hoelang duurt een Woo-verzoek?  

U krijgt binnen 4 weken een antwoord. Dit noemen wij het Woo-besluit. Soms lukt dat niet, omdat het verzoek ingewikkeld of groot is. Dan kan het 2 weken langer duren. U krijgt dan een brief of een mail met de reden waarom het langer duurt.  

Geheime informatie

De informatie die u ontvangt na een Woo-verzoek wordt openbaar voor iedereen. Daarbij beschermen we gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens.  

 Er is ook informatie die (tijdelijk) geheim moet blijven. Bijvoorbeeld:  

 • Een geplande verkoop van grond.  
 • Opsporing van strafbare feiten.
 • Persoonlijke gegevens.
 • Vertrouwelijke gegevens van bedrijven.  

De Wet open overheid bepaalt dit.  

Kosten Woo-verzoek

Als we u de gevraagde informatie kunnen e-mailen, dan is het gratis. Wilt u informatie liever op papier ontvangen, dan kan u dit geld kosten. De Woo-contactpersoon laat u dit dan weten.  

Niet eens met het Woo-besluit?

U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met het besluit over uw Woo-verzoek. Daarna kunt u ook beroep en hoger beroep indienen. In het Woo-besluit staat hoe u bezwaar kunt maken of beroep kunt indienen.  

Contact