Jaarwisseling zonder grote problemen verlopen

De afgelopen jaarwisseling verliep in Midden-Groningen zonder grote problemen. Dit blijkt uit een eerste gesprek. Er waren geen grote brandstichtingen of andere ernstige gebeurtenissen. De brandweer, de politie en de gemeente zijn tevreden met de aanpak en de voorbereiding.

Er was deze jaarwisseling weinig schade. De politie en de brandweer hadden in Midden-Groningen tijdens de jaarwisseling aandacht voor ongeveer 50 afvalbranden. Er zijn gelukkig geen branden geweest in woningen of auto’s.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn legt uit: “De positieve omslag die we een jaar geleden zagen ontstaan, zet zich door. En dat verdient een compliment aan alle inwoners. Het was over het algemeen genomen gezellig en rustig. De doelen van de afgelopen jaren waren vooral het verminderen van het aantal grote afvalverbrandingen en ernstige overlast door jongeren rond de jaarwisseling. Dat lijkt te lukken. Maar er blijft zeker ruimte voor verbetering en daar gaan we aan werken.”

Materiële schade

De schade aan grasvelden, beplanting, klinkers en tegelbestrating is tijdens deze jaarwisseling in financieel opzicht klein gebleven. De schade aan gemeentelijk bezit in het openbare gebied van Midden-Groningen was 16.000 euro, terwijl er vorig jaar nog 42.000 euro aan schade was. Bij de jaarwisseling 2021-2022 was een groot aantal verkeersborden beschadigd door vandalisme. Dat was bij de jaarwisseling 2022-2023 gelukkig niet zo.

Toekomst

De gemeente, de politie en de brandweer zijn tevreden over de voorbereiding op de jaarwisseling, vooral over de samenwerking tijdens de schouw in de aandachtswijken. De aanpak wordt in het volgende jaar daarom meer op de wijken gericht. De overlast bleef het afgelopen jaar tot een paar gebieden beperkt. In een aantal wijken zijn er toch wel veel afvalbranden geweest. Daar willen de organisaties in de komende jaren aandacht aan geven.