Koninklijke onderscheidingen

Een Koninklijke onderscheiding (lintje) is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving.

Lintjes worden uitgereikt tijdens de lintjesregen (de laatste werkdag voor Koningsdag) of tijdens een andere bijzondere gelegenheid die te maken heeft met de reden voor een lintje (zoals een afscheid of jubileum).

Wilt u de onderscheiding tijdens een bijzondere gelegenheid laten uitreiken? Vraag het lintje 7 maanden van tevoren aan. 

Wilt u de onderscheiding tijdens de lintjesregen laten uitreiken? Uw aanvraag om iemand voor te dragen moet uiterlijk 31 augustus 2024 bij de gemeente ingediend zijn.

Voorwaarden

  • De persoon die u voordraagt heeft persoonlijk bijzonder werk verricht voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn of een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Bijvoorbeeld in de wetenschap of sport.
  • De aanvraag wordt ingeleverd bij de gemeente waar uw kandidaat woont.

Aanpak

  • Probeer te achterhalen of de persoon een Koninklijke onderscheiding op prijs stelt voordat u de onderscheiding aanvraagt. 
  • Vul het voorstelformulier in om iemand voor te dragen voor een lintje
  • Het voorstel moet worden ondersteund. Voeg brieven of bijlagen bij het voorstelformulier

Houd er rekening mee dat het aanvragen van een lintje en het goedkeuren van de aanvraag een lange tijd kan duren. Vraag de onderscheiding op tijd aan. Is de persoon die u voordraagt (zeer) ernstig ziek? Vraag de gemeente dan om een spoedprocedure.

Contact

Wanneer uw aanvraag compleet is kunt u deze naar ons e-mailen of opsturen naar

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Natasja Lammersma via het telefoonnummer 0598 - 72 93 45. Ook kunt u mailen naar kabinetszaken@midden-groningen.nl.