Maand van de taal: de gemeente

In Midden-Groningen vieren we September Maand van de Taal. De bibliotheek, het Taalhuis én de gemeente maken zich samen sterk voor taal, elk op eigen wijze. In september lees je elke week wat wij te bieden hebben. Deze week vertellen we over de gemeente.

Netwerk Laaggeletterdheid

De gemeente wil dat zoveel mogelijk mensen kunnen lezen en schrijven. Want dan kun je beter meedoen in het dagelijks leven. We werken samen met andere organisaties in de gemeente in het Netwerk Laaggeletterdheid. Dat doen we met de bibliotheek, Stichting Lezen en Schrijven, Noorderpoort, Humanitas, Kwartier Zorg en Welzijn én natuurlijk het Taalhuis. Samen zorgen we ervoor dat mensen weten dat ze voor taalhulp terecht kunnen bij het Taalhuis. En al deze organisaties helpen inwoners bij het lezen of invullen van ingewikkelde formulieren, brieven en programma’s op de computer of telefoon.

Komend jaar: makkelijker hulp vinden met kalender

Het komende jaar wil de gemeente samen met het Netwerk Laaggeletterdheid een gezamenlijke kalender maken. Daarmee kunnen inwoners en organisaties in 1 oogopslag zien waar ze moeten zijn als ze beter willen worden in taal of computeren. Zo wordt het makkelijker voor mensen om hulp te vinden die past bij hun vraag.

Begrijpelijke Taal

Voor de gemeente is het belangrijk dat onze informatie begrijpelijk is. We hebben nu 30 getrainde collega’s die andere collega’s kunnen helpen om heldere teksten te schrijven. Ook houden we presentaties over taal en delen we tips over duidelijke taal. Daarnaast werken we samen met het Taalhuis en het Autisme Netwerk Groningen, die onze teksten toetsen op duidelijkheid. Zo worden steeds meer van onze brieven en teksten direct duidelijk.

Volgende week

Volgende week is de laatste week van de Maand van de Taal. We zetten dan nog eens alle informatie voor je op een rij. 

Agenda

Hele maand: tentoonstelling ‘5 jaar Taalhuis’ in de bibliotheek in Hoogezand.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Meer weten? Ga naar www.lezenenschrijven.nl

Taalhuis Midden-Groningen

Wil jij beter leren lezen, schrijven, rekenen of computeren? Of ken je iemand die hulp zou willen? Het Taalhuis werkt met taalvrijwilligers. Wij helpen volwassenen bijvoorbeeld met whatsappen en solliciteren.
Het is gratis voor alle inwoners van Midden-Groningen. Meer weten? www.midden-groningen.nl/taalhuis