Mensen uit Oekraïne helpen

Algemeen

Veel inwoners van Midden-Groningen willen iets doen voor de Oekraïense vluchtelingen. Bijvoorbeeld goederen en kleding geven, andere mensen bieden hun diensten aan. Alle hulp is welkom.

Hulp

Op de website van Vluchtelingenwerk Nederland staat een overzicht van wat u kunt doen voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Opvangplek

Voor een opvangplek kunt u bellen met 0598 - 37 37 37.

Na 17:00 uur kunt u een Whatsapp bericht sturen naar het Rode Kruis: 06 48 15 80 53

Gastgezin worden

Gastgezin worden kan op 2 manieren:

  • Via Takecarebnb, dit is een organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen samenbrengt.
  • U heeft zelf al contact met Oekraïners en neemt deze in huis. Vergeet dan niet om de Oekraïners te registreren om ook leefgeld te ontvangen. Kunt u het antwoord op uw vragen niet vinden op de website? Mail dan naar oekraine@midden-groningen.nl.

Spullen die naar Oekraïne gaan

Midden-Groningen

Spullen afgeven kan aan de Kleinemeersterstraat 107 in Sappemeer. Daar is de Stichting Oekraïners in Nederland actief met het verzamelen van spullen. Zij brengen de spullen naar Oekraïne. Elke 2 dagen vertrekt er een vrachtwagen richting Oekraïne.

Als het gaat om kleding, kunt u winterkleding en/of thermokleding brengen. Verder kunt lang houdbare producten, eten met veel proteïne, medische spullen en babyproducten (zoals luiers, babyeten) brengen. Voor het afgeven van uw spullen kunt u dagelijks terecht van 10.00 tot 17.00 uur. Soms kan het zijn dat er niemand is. Dan kunnen de spullen achtergelaten worden op de bank. Daar hangen ook posters met alle informatie en een bedankje voor alle inzet van iedereen.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Oekraïners in Nederland

Landelijk

Spullen afgeven die naar de Oekraïne gaan dan kunt u hiervoor kijken op de website van Vluchtelingenwerk Nederland.

Spullen voor Oekraïners in Midden-Groningen  

Het afgeven van spullen kan bij Kledingbank Maxima en de kringloopwinkel.  Dit kan niet rechtstreeks bij de opvanglocaties. Daar is niet altijd iemand die de spullen kan aannemen. 

Er zijn afspraken met de Kringloopwinkel en kledingbank Maxima gemaakt voor het afgeven van uw spullen. De Oekraïense vluchtelingen kunnen dan wat zij nodig hebben hier ophalen. Zo zijn vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Oekraïense vluchtelingen die in gastgezinnen worden opgevangen kunnen dit ook. 

Kledingbank Maxima

U kunt uw kleding brengen aan de Molenraai 1 in Sappemeer. Dit kan op dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 13:00 uur. 

Kringloopwinkel 

U kunt al uw spullen (speelgoed, beddengoed, huisraad, dierbenodigdheden, mobiele telefoons, laptops etc.) brengen naar het inbrengpunt van de kringloopwinkel aan de Noorderstraat 322a in Sappemeer. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8:00-16:30 uur