September Maand van de Taal in Midden-Groningen

In September vieren we de Maand van de Taal.
De bibliotheek, het Taalhuis én de gemeente werken veel met taal. In september schrijven we wat wij doen. Deze week lees je over hoe wat je kan doen als je merkt dat iemand moeite heeft met lezen en schrijven.

Wist je dat in Nederland 2,5 miljoen mensen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen? Dit valt niet altijd op. Veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vinden het lastig om er over te praten. Zo kan iemand bijvoorbeeld zeggen: ‘Dat vul ik thuis wel even in’. Of vragen of iemand anders het kan voorlezen of opschrijven. Of moeite hebben afspraken te onthouden of met navigatie.

Wat kan je zelf doen?

Je kan iemand voorzichtig een vraag stellen om het gesprek te starten. Bijvoorbeeld: ‘Ik vond het ook lastig om dit in te vullen. Is er iets waarbij ik je kan helpen?’ Of: ‘Vind je het lastig om brieven van de gemeente te begrijpen?’ Vraag wat iemand zou willen leren. Het gaat daarbij niet om de vaardigheden, maar dat je daardoor zelfstandig kunt zijn. Wie beter kan meedoen aan de samenleving krijgt meer zelfvertrouwen. 

Taalhuis helpt

In het Taalhuis zijn vrijwilligers die kunnen helpen bij taal. Hierbij kijken de vrijwilligers naar wat iemand zelf wil leren. Wil je meer weten? 

Zie: www.tijdvoorhettaalhuis.nl

Bel Taalhuiscoördinator Lydia Russchen op 06-25681023 of mail naar: l.russchen@biblionetgroningen.nl.

Je bent ook altijd welkom bij het spreekuur. 

  • Bibliotheek Hoogezand: maandagmiddag 13.30 - 15.30 uur
  • Mac Muntendam: dinsdagmorgen 11.00 – 12.00 uur
  • Bibliotheek Siddeburen: dinsdagmiddag 14.00 - 15.00 uur

Bron

www.stichtinglezenenschrijven.nl