Zesde Westerdieplezing Midden-Groningen: Nick Kieft over Van Stootshorn naar Amerika

“Toen ik op Stootshorn kwam wonen in 1987, zag ik een landelijk gebied met op ruime afstand gelegen huizen en een enkele boerderij. Op oude topografische kaarten was echter te zien dat er honderd jaar eerder veel meer huizen gestaan hadden en op nog oudere kaarten juist weer veel minder. Wat was hier gebeurd?”

Zo begint de zesde Westerdieplezing die historicus Nick Kieft vanmiddag gaf in de theaterzaal van Kielzog in Hoogezand. In de lezing stond het plaatsje Stootshorn centraal. Aan de hand van de bijzondere ontwikkeling van dit plaatsje schetste Nick Kieft een beeld van het leven in Stootshorn door de eeuwen heen. 

Stukje geschiedenis van Midden-Groningen

Wethouder José van Schie: “Het is belangrijk dat we deze verschillende onderdelen uit de geschiedenis vastleggen, bewaren en doorgeven voor volgende generaties. Wat ik bijzonder vind aan deze lezing is dat, door als het ware in te zoomen op Stootshorn, de geschiedenis heel concreet wordt, bijna tastbaar. We kunnen voor ons zien hoe men leefde, we begrijpen de keuzes die men maakte en we voelen de aard van de inwoners. De heer Kieft omschrijft deze inwoners als mensen met durf en initiatief. Inwoners om trots op te zijn. Ik ben dan ook zeer verheugd met deze nieuwe aanvulling op onze geschiedenis.” 

We hebben een boekje met de verhalen uit de Jaap Westerdieplezing gemaakt. Wilt u die lezen? U kunt mailen naar evenementen@midden-groningen.nl.