Aanmelden basisschool

Algemeen

In Nederland gaan kinderen van 4 jaar voor het eerst naar de basisschool. Als uw kind 3 jaar is, mag u uw kind aanmelden op een basisschool. Lees hier hoe u dit regelt.

Scholenaanbod

In Midden-Groningen kunt u kiezen uit een ruim aanbod van openbare en bijzondere basisscholen. Bijvoorbeeld protestants-christelijk, Katholiek, gereformeerd, Jenaplan en Dalton. Dat is fijn, want zo kunt u een school kiezen die past bij uw kind(eren) en bij u. 

U kunt uw kind aanmelden op elke basisschool in Midden-Groningen. Op de pagina ‘Onderwijs en scholen’ vind u het hele overzicht van alle scholen in Midden-Groningen.

Stap 1: Informeren

Om de juiste school te kiezen, is het goed om verschillende scholen te vergelijken. Daarom is het belangrijk om de school te leren kennen. Dit kan door:

  • Naar een informatiebijeenkomst te gaan. 
  • De (digitale) schoolgids te bekijken. 
  • Meer te lezen op de website van de school. 
  • Scholen te vergelijken op scholenopdekaart.nl.
  • Informatie op te halen via het consultatiebureau of bij de kinderopvang. 
  • Andere ouders te vragen.
  • Contact op te nemen met de school zelf. En bijvoorbeeld een kennismaking in te plannen. Zij vertellen u ook op welke manier u uw kind(eren) kunt aanmelden.

Stap 2: Oriënteren

Doe onderzoek en kom meer te weten over de kwaliteiten en mogelijkheden van de scholen. Maak daarna een lijst van de scholen die bij u passen.

Stap 3: Aanmelden

Dit is een (voorlopig) verzoek van u tot inschrijving van uw kind bij een school.

Goed om te weten

  • Schrijf uw kind minimaal 10 weken voordat het 4 jaar wordt in voor een basisschool. U mag uw kind vanaf de leeftijd van 3 jaar aanmelden. 
  • Het kan zijn dat een school geen plaats of een wachtlijst heeft. Houd hier rekening mee. U mag uw kind bij meerdere scholen aanmelden. 

Stap 4: Plaatsen

Aanmelden betekent dat u uw kind voorlopig aanmeldt bij de bassischool van uw 1e keus. Bij plaatsing biedt de basisschool uw kind een plek aan. Wanneer u dit accepteert, wordt uw kind definitief aangemeld. 

Stap 5: Inschrijven

Na aanmelding en plaatsing volgt de inschrijving. De basisschool schrijft het kind in op de dag waarop uw kind 4 jaar wordt en/of op de school begint.

Zie ook