Hoe kunt u stemmen

Algemeen

Informatie over stemmen op 22 november.

Hoe kunt u stemmen?

Op 22 november kunt u stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen. Neem uw stempas en een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau

Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn op 22 november.

Hoe werkt het?

Bij het stembureau geeft u uw stempas aan het stembureaulid. U laat een geldig identiteitsbewijs zien. Als alles klopt, dan krijgt u een stembiljet en een rood potlood. Deze neemt u mee naar het stemhokje. In een stemhokje kleurt u het rondje in voor de naam van de persoon op wie u wilt stemmen.

Vouw het stembiljet zo op dat niemand uw keuze kan zien. Daarna stopt u het stembiljet in de stembus.

Uw stem is geheim

Uw stem is geheim. U hoeft aan niemand te laten weten wat u stemt en op wie. De stemhokjes in het stembureau staan zo, dat niemand kan zien op wie u stemt. 

Hulp bij stemmen

Alleen mensen met een lichamelijke beperking mogen hulp krijgen in het stemhokje.

Blanco stem 

Wilt u wel gebruik maken van uw recht om te stemmen, maar wilt u geen kandidaat kiezen? Dan kunt u een blanco stem uitbrengen. U vult dan niets in op het stembiljet en stopt uw stembiljet in de stembus.

Uw stem heeft geen invloed op de verdeling van de zetels. Een blanco stem of een niet-uitgebrachte stem gaat niet naar de grootste partij. Uw stem telt wel voor de opkomst van de verkiezing.

Foutje gemaakt bij het stemmen? 

Heeft u per ongeluk een foutje gemaakt bij het stemmen, dan mag u 1 keer een nieuw stembiljet vragen aan de leden van het stembureau.

Uw stem geldt niet als: 

  • Als u meerdere vakjes inkleurt
  • Iets op het stembiljet tekent of schrijft, waardoor iemand kan weten wie u bent. 

Uw stem telt dan alleen mee voor het berekenen hoeveel mensen hebben gestemd.

Hoe werkt stemmen?