Hulp voor bewoners

Algemeen

Zelf energie besparen kan al snel. Dit kan met enkele goedkope maatregelen zoals tochtstrips of radiatorfolie. Of met grotere maatregelen zoals diverse soorten isolatie, zonnepanelen, duurzame verwarming.

Hulp voor bewoners

Hieronder vindt u een aantal handreikingen om uw huis te verduurzamen en uw energierekening te verlagen. 

Jouw bespaar coach

Met jouwbespaarcoach kunt u samen met een professionele energiecoach gratis uw huis doorlopen en bespaartips krijgen, een klusbus langs laten komen om gratis kleine aanpassingen te doen (denk aan kieren dichten en radiatorfolie) of zelfs een bespaarcoach inschakelen om advies te krijgen over grotere verduurzamingsmaatregelen.

Regionaal energieloket

Een actueel overzicht van de duurzaamheidssubsidies en -leningen binnen de gemeente Midden-Groningen is te vinden op de website van het regionaal energieloket. Hier kunt u ook terecht voor algemene informatie, advies en uitvoering van verduurzaming van uw huis of voor het aanvragen van een gratis adviesgesprek van een vrijwillige energiecoach bij u in de buurt.

Zelf aan de slag

Om de energierekening laag te houden, kan u naast isolatie ook andere (gratis) maatregelen nemen om energie te besparen. Kleine aanpassingen of een net andere inrichting van het huis kunnen al veel besparen. Kijk voor praktische tips op de volgende link.

Huishoudens aan Gasvrij Gorecht

Voor zowel huurders als huiseigenaren binnen de warmtering van Gasvrij Gorecht kan er veel gaan veranderen. Voor de meest recente informatie kunt u terecht op de website van Gasvrij Gorecht en kan u bekijken wat de veranderingen voor u betekent.

Versterking van gebouwen & verduurzaming

Er zijn een aantal regelingen en subsidies om mensen in het aardbevingsgebied te helpen. Een onderdeel daarvan is het versterken van huizen, waarbij u ervoor kan kiezen om (een aantal) duurzame aanpassingen aan uw huis te maken. Voor verbetering en verduurzaming kan u terecht op de website van het NCG.

Steendam & Tjuchem

Steendam & Tjuchem is een proeftuin aardgasvrije wijken. Voor inwoners van deze twee dorpen zijn er extra subsidies en leningen mogelijk. Het gaat hierbij om de PAW-subsidie en een rentevrije lening. Beide kunnen worden gebruikt voor energiebesparende en/of energieopwekkende maatregelen die ertoe leiden de woning aardgasvrij(ready) te maken. Kijk op het regionaal energieloket voor meer informatie over de mogelijkheden.