Laadpalen

Heeft u een openbare laadpaal nodig voor uzelf of voor uw bedrijf? Omdat u uw elektrische auto niet op uw eigen terrein kunt opladen? Dan kunt u via de gemeente een openbare laadpaal aanvragen. De gemeente heeft afspraken met een aantal aanbieders die de laadpalen plaatsen.

Zelf laat de gemeente ook laadpalen plaatsen. De gemeente heeft onderzocht waar in de gemeente laadpalen nodig zijn. Die worden goed verspreid geplaatst.

Hoe lang duurt het aanvragen

U hoort binnen 8,5 week of uw aanvraag goedgekeurd is. Bij goedkeuring wordt de laadpaal binnen een afstand van 250 meter van het adres van de aanvrager geplaatst. Dat doen we liever niet direct voor de huisdeur van de aanvrager. Het gaat namelijk om een openbare laadpaal, niet om uw eigen laadpaal. Het plaatsen van de laadpaal kan tot 16 weken duren. Dat hangt af van de mogelijkheid om de laadpaal aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Soms moet er een nieuwe aansluiting komen.

Aanvragen

Als u een openbare laadpaal aanvraagt, kijken we waar al laadpalen staan of komen. En of het past binnen de regels zoals we die afgesproken hebben in de laadvisie. De laadvisie vindt u onderaan deze pagina. Als nieuwe laadpalen geplaatst worden, wijst de gemeente als dat nodig is één of meerdere parkeerplaatsen aan voor elektrisch laden.

Aanbieders

De gemeente heeft afspraken met onderstaande aanbieders. U kunt maar bij één aanbieder een laadpaal aanvragen. Dat kan via de website van de aanbieder. Ook kunt u mailen of bellen.

ParknCharge

Laadkracht

Voorwaarden

Aanvragen van een laadpaal kan

  1. Als u kunt aantonen dat u uw elektrisch voertuig (auto, scooter, (motor)fiets) niet op eigen terrein kunt opladen.
  2. Als binnen een afstand van 250 meter al een openbare laadpaal staat, kijken we of het echt nodig is nog een extra laadpaal te plaatsen. We kijken dan naar het gebruik.

We plaatsen laadpalen als het kan:

  • bij bestaande parkeerplaatsen, tussen meerdere parkeervakken. Zo kunnen later 2 (of meer) elektrische voertuigen de laadpaal gebruiken
  • in groepen bij de ingang van een woonbuurt en niet verspreid door de hele buurt

We plaatsen laadpalen niet:

  • op plekken als het het gebruik en onderhoud van de openbare ruimte rondom de laadpaal in de weg staat
  • op plekken als dat ten koste gaat van bestaand groen
  • onder een boom
  • in winkelstraten
  • voor monumenten (daar kijken we naar maatwerk, bijvoorbeeld met ondergrondse laadpunten)
  • op plekken waar de komende 2 jaar gebiedsontwikkelingen gepland zijn of straten of wegen aangepast worden

Kosten

U betaalt alleen voor de kosten van het laden van uw voertuig, voor het gebruik van de laadpaal. U betaalt niet voor het plaatsen of het onderhoud van de laadpaal.

Laadvisie Midden-Groningen