Onderzoek vakantieparken

Algemeen

Namens ons onderzoekt heeft bureau Ginder de planologische toekomstmogelijkheden van vakantieparken in Midden-Groningen onderzocht. Hier leest u meer over dit onderzoek. Maar ook wat er precies onderzocht is. Daarnaast vindt u hier het laatste nieuws over dit onderzoek en het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Het onderzoek

Het college van burgemeester en wethouders besloot in juni 2023 om bureau Ginder de planologische toekomstmogelijkheden van de vakantieparken in Midden-Groningen te laten onderzoeken. In het bijzonder, de vakantieparken bij het Zuidlaardermeer. 

De bedoeling was om:

  • Met alle betrokkenen te spreken.
  • De verschillende belangen te wegen. 
  • Duidelijkheid te geven over het ruimtelijk beleid. 
  • En een prettige woon-, werk- en leefomgeving te maken.

Raadsvoorstel

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad begin juni 2024 een voorstel gestuurd om de handhaving van recreatieve bewoning op vakantieparken weer te hervatten. Het raadsvoorstel komt aan de orde tijdens de raadscommissievergadering op 20 juni, en naar verwachting in een volgende raadsvergadering voor het begin van het zomerreces. De uitwerking van deze voorstellen vindt naar verwachting in de tweede helft van 2024 plaats.

Al lange tijd is er in Midden-Groningen discussie over het toestaan van permanente of tijdelijke bewoning van recreatiewoningen op vakantieparken. Het college heeft in juni 2023 aan adviesbureau Ginder de opdracht gegeven om hierover te adviseren. Dat onderzoek is klaar. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek van Ginder is, dat de recreatieve bestemming van de parken behouden moet blijven. Ondanks de recreatieve bestemming van het gebied vindt er ook permanente en tijdelijke bewoning van recreatiewoningen plaats. Tijdens het onderzoek heeft het college de handhaving opgeschort. 

“Gesteund door het onderzoek stellen we de raad voor om weer werk te gaan maken van vooral recreatieve bewoning van vakantiewoningen in Midden-Groningen. Dat komt de recreatie- en toerismesector ten goede. Daar liggen goede perspectieven om samen met de ondernemers tot een bloeiende sector te komen. Duidelijkheid over de toekomst van recreatiegebieden in onze gemeente is daarvoor een absolute randvoorwaarde. Tegelijk zijn ook heldere regels voor gebruikers en eigenaren van recreatiewoningen dringend gewenst. Dit voorstel voorziet hierin.”

Wethouder Annemiek Hoesen

Voorstel

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is het mogelijk om aan iemand een persoonsgebonden omgevingsvergunning te verstrekken om onder bepaalde voorwaarden te mogen wonen in een recreatiewoning. Dit kan zowel tijdelijk als permanent. De gemeente gaat beleid vaststellen voor de permanente en tijdelijke bewoning van recreatiewoningen en handhaven op de uitvoering daarvan. 

Het college is van plan om 1 juni 2021 als peildatum te gaan hanteren. Een peildatum is het moment vanaf wanneer de gemeente duidelijk kenbaar heeft gemaakt dat onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen niet is toegestaan. De peildatum houdt in dat iedereen die op deze datum onrechtmatig permanent in een recreatiewoning woont, in aanmerking komt voor een persoonsgebonden omgevingsvergunning. Iedereen die na deze datum in een recreatiewoning is komen wonen, zal dit onrechtmatige gebruik moeten beëindigen. Iedereen die op de peildatum al rechtmatig in een recreatiewoning woonde valt buiten deze nieuwe regels.

Buurtcafés 3 en 9 april

Op 3 en 9 april gingen we in gesprek over de uitkomsten van het onderzoek naar de toekomst van de vakantieparken in Midden-Groningen tijdens twee buurtcafés. 

Tijdens het buurtcafé van 3 april waren er ongeveer 100 gasten. Deze bijeenkomst ging vooral over het gebied rondom het Zuidlaardermeer. Het buurtcafé op 9 april is bezocht door ongeveer 10 aanwezigen. Daar stonden het Schildmeer, de Borgmeren en Camping Groningen Internationaal centraal. Wethouder Evert Offereins trad op als gastheer en leidde het onderwerp in. Aansluitend lichtten de medewerkers van onderzoeksbureau Ginder hun onderzoek en de resultaten daarvan toe. Na een plenaire vragenronde bestond er de mogelijkheid om per thema vragen te stellen en opmerkingen te maken.

Resultaat en advies

Het belangrijkste advies van onderzoeksbureau Ginder is dat alle vakantieparken in Midden-Groningen recreatief moeten blijven. Het vormde de rode draad in het onderzoek en de tientallen gesprekken met bewoners, eigenaren, recreanten, ondernemers en ontwikkelaars. Dat principe gaat gelden in de hele gemeente Midden-Groningen, maar heeft per park en per locatie verschillende gevolgen. Het advies is om per vakantiepark een plan op te stellen om de beweging naar een recreatieve toekomst te maken. Hieronder lichten we toe welke vraagstukken er nu op tafel liggen.

Permanente bewoning

De meeste vakantieparken en locaties in ontwikkeling hebben een prima toeristische kwaliteit en goede vooruitzichten om levensvatbaar te zijn voor het toerisme. Er zijn ook enkele vakantieparken waar nu in grote mate permanent gewoond wordt. Het is de bedoeling dat uiteindelijk deze situatie eindigt. Bestaande rechten van eigenaren en bewoners blijven behouden. Een vergunningenbeleid moet deze zaken gaan regelen. 

De huidige permanente bewoners van recreatiewoningen worden niet zomaar uitgezet. Mensen die er al lange tijd wonen zullen een vergunning krijgen die niet overdraagbaar is. Als ze overlijden of het huis verkopen, vervalt dit recht en wordt het huis een gewone recreatiewoning. Een nieuwe peildatum bepaalt mede welke permanente bewoners van een recreatiewoning mogen blijven en welke niet.

Wisselwoningen

Op verschillende vakantieparken is er sprake van tijdelijke bewoning. Het gaat dan om mensen die een periode moeten overbruggen. Het gaat bijvoorbeeld om woningen in het aardbevingsgebied die versterkt worden, een ander huis dat nog niet beschikbaar is of om verbroken relaties in afwachting van een definitieve oplossing. Voor tijdelijke niet-recreatieve bewoning is het ook nodig om spelregels op te stellen. 

Arbeidsmigranten

Op verschillende recreatieve locaties in Midden-Groningen is (deels) sprake van huisvesting van arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten zijn voor veel bedrijven in de regio onmisbaar. Tegelijk is er daardoor sprake van gebruik in strijd met de bestemming. Ook hiervoor is het dus nodig om spelregels op te stellen voor nu en in de toekomst zodat deze locaties ook weer gebruikt worden zoals ze bedoeld zijn, namelijk voor recreatie en toerisme. Op dit moment bestaat er geen apart beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit wil de gemeente in nauwe samenwerking met de provincie Groningen gaan vormgeven.

Toekomst recreatie en toerisme

In de 1e plaats zijn het de ondernemers die toerisme en recreatie als sector moeten ‘dragen’. Een volwaardig en aantrekkelijk aanbod vormt de kern van een bloeiende bedrijfstak. Overheden zoals de gemeente en de provincie scheppen de goede voorwaarden met beleid en investeringen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het nodig blijft om stevig te investeren in recreatie en toerisme om Midden-Groningen een sterke positie te laten innemen.

Terugkoppeling buurtcafés

Tijdens het buurtcafé is, zoals eerder benoemd, het advies van Ginder om voor alle parken de recreatiefunctie te behouden. In andere woorden: de visie is het behouden van toerisme en recreatie, met als strategie om waar nodig te (re)vitaliseren. Ginder heeft tijdens de buurtcafés een presentatie gegeven om deze conclusie op basis van de onderzoeksresultaten te verduidelijken. De toekomstvisie voor de gehele gemeente is helder, echter zijn er nog steeds veel vragen over hoe dit te realiseren per park. Daarom adviseert Ginder om aan de slag te gaan met één plan per park. 

Er moet per vakantiepark een plan komen om toe te werken naar een route (terug) naar volledig toerisme en recreatie. De uitdaging is voor elk park anders. Dit kan permanente bewoning zijn of tijdelijke huisvesting of het behoud van recreatie en toerisme – zoals hiervoor al is toegelicht. 

De deelnemers van de buurtcafés is gevraagd input te geven op deze drie uitdagingen. Er is aan de tafels door aanwezigen schriftelijk gereageerd op de vragen. De presentatie leidde tot een aantal vragen en opmerkingen die ook als input zijn meegenomen. De nadruk van de input lag in het buurtcafé van 3 april (voor het gebied rondom het Zuidlaardermeer) op permanente bewoning en recreatievoorzieningen die al dan niet aanwezig zijn. Op 9 april (gebied rondom Schildmeer en overig) lag de nadruk meer op de ontwikkeling van toerisme en recreatie en op tijdelijke bewoning.

Naast de input rond bewoning en de bestaande recreatie werd ook aandacht gevraagd voor de balans tussen recreatie en natuur, de samenwerking tussen ondernemers en andere partijen rond de meren, het behoud van de waterrecreatie en het beschikbaar houden van recreatieve voorzieningen voor iedere beurs. 

Contact