Rioolverstopping

Wanneer u denkt dat uw riool verstopt zit, graaft u eerst zelf het ontstoppingsstuk op. Dit stuk is onderdeel van de rioolleiding en zit meestal op de grens van uw grond naar gemeentelijke grond. Kunt u het ontstoppingsstuk niet vinden? De gemeente weet van veel huizen waar het ontstoppingsstuk zit.

Verstopping op gemeentegrond

Als het ontstoppingsstuk vol water staat, dan zit de verstopping op gemeentelijk terrein. In dat geval maakt u een melding via Fixi of belt u naar de gemeente op 0598 - 37 37 37. Buiten werktijd en in het weekend wordt ons nummer doorverbonden naar de storingsdienst. Laat het ontstoppingsstuk open liggen. De gemeente zorgt ervoor dat de melding wordt opgepakt. 

Als de verstopping op gemeentelijke grond zit en u kosten heeft gemaakt voor het opgraven van het ontstoppingsstuk, vergoedt de gemeente deze kosten tot € 100,-. Als blijkt dat de verstopping komt door verkeerd gebruik van het riool door de bewoner worden deze kosten niet vergoed. Bekijk voor meer informatie de Aansluitverordening Riolering

Verstopping op eigen grond

Is het ontstoppingsstuk leeg, dan zit de verstopping op uw eigen terrein. U kunt dan zelf een bedrijf vragen de verstopping op te lossen.

Twijfelt u over de situatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente. U kunt ons bereiken op 0598 - 37 37 37

Let op! De gemeente vergoedt gemaakte kosten voor het reinigen, ontstoppen, repareren van het riool of camera-inspecties door ontstoppingsbedrijven nooit, ook al blijkt de verstopping achteraf op gemeentelijk terrein te zitten. 

Riolering in het buitengebied

Drukriolering

Woont u in het buitengebied en loost u uw afvalwater via een (huis)rioolgemaal? Als u last heeft van een verstopping of ander probleem? In dat geval maakt u een melding via Fixi of belt u naar de gemeente op 0598 - 37 37 37.

Individuele behandeling Afvalwater(installatie) IBA

Woont u in het buitengebied en bent u aangesloten op een gemeentelijke IBA? Dan belt u met problemen naar het waterschap Hunze en Aa's. U kunt bellen met het storingsnummer 0900 - 33 66 990. Op de website van het waterschap bekijkt u eerst of u zelf het probleem kunt oplossen. Als u zelf eigenaar bent van de IBA of septictank lost u het probleem zelf op. 

Aanpak

Voordat u een melding bij de gemeente maakt, heeft u eerst vastgesteld (of laten vaststellen) dat de oorzaak van het probleem niet op uw grond ligt.

U geeft door:

  • uw naam en adres
  • wat voor soort melding het is (verstopping, stank of verzakking)
  • hoe lang u er al last van heeft
  • of uw buren er ook last van hebben
  • eventuele foto’s en bouwtekeningen.