Wat doet u bij een rioolverstopping of wateroverlast

Algemeen

Voor een verstopping in huis of op eigen terrein moet u zelf een loodgieter inschakelen. Ligt het verstopte riool onder de openbare weg? Of is er wateroverlast op straat door een verstopte put? Meld dit dan via de knop hieronder.

Nodig bij uw melding

  • Naam en adres
  • Soort melding; verstopping, stank of verzakking
  • Eventuele foto’s en bouwtekeningen

Wat u moet weten

Stel eerst vast of de oorzaak van de verstopping op uw eigen grond ligt. Een loodgietersbedrijf kan zien waar de verstopping zit. Doe dit voordat u een melding maakt.

  • Is het ontstoppingsstuk leeg? Dan zit de verstopping op uw eigen terrein. U moet de verstopping zelf oplossen of u belt een loodgietersbedrijf.
  • Staat het ontstoppingsstuk vol? De verstopping zit op grond van de gemeente. U maakt een melding via Fixi of u belt de gemeente op 0598 – 37 37 37. Laat het ontstoppingsstuk openliggen. 

Riolering in het buitengebied

U heeft een riolering heeft in het buitengebied. Dit heet ook wel drukroilering. Hieronder leggen we twee verschillende situaties uit. 

  • U loost uw afvalwater via een (huis)rioolgemaal. Heeft u een verstopping of een ander probleem, dan maakt u een melding via Fixi. Of u belt naar de gemeente op 0598 - 37 37 37.
  • U heeft een aansluiting op een gemeentelijke IBA. IBA staat voor individuele behandeling afvalwater(installatie). Als u zelf eigenaar bent van de IBA of septic tank lost u het probleem zelf op. Anders belt u met Hunze en Aa's op 0900 - 33 66 990. Op de website van het waterschap staan handige tips over hoe u het probleem zelf kunt oplossen.  

Na uw melding

De gemeente neemt uw melding verder in behandeling. Laat het ontstoppingsstuk openliggen.

Kosten

  • Is het riool verstopt op uw eigen terrein of in uw woning? Dan zijn de kosten voor uzelf.
  • Zit de verstopping op gemeentelijke grond en u heeft kosten gemaakt voor het opgraven van het ontstoppingsstuk? De gemeente vergoedt deze kosten tot € 100,00. Blijkt dat de verstopping komt door verkeerd gebruik van het riool? Dan betaalt de gemeente deze kosten niet terug. Bekijk voor meer informatie de Aansluitverordening Riolering.

Let op! De gemeente betaalt nooit kosten terug voor het ontstoppen of repareren door een loodgietersbedrijf. Ook al blijkt de verstopping achteraf op de grond van de gemeente te zitten.

Contact

Heeft u nog vragen, neem dan contact op via 0598 – 37 37 37 of gemeente@midden-groningen.nl. Buiten werktijd en in het weekend komt uw telefoontje uit bij de storingsdienst.