Scheiden

Algemeen

Gaan jullie uit elkaar? U kunt dit doen via een advocaat, notaris of rechtbank. Dit hangt af van uw situatie. Pas als de gemeente de scheiding of het stopzetten van het geregistreerd partnerschap heeft verwerkt, is het officieel.

Scheiden

  • Voor een scheiding heeft u een advocaat of notaris nodig. Zijn jullie het met elkaar eens? Dan kunt u samen naar 1 advocaat. Anders zoekt u allebei een advocaat.
  • De advocaat vraagt de scheiding aan bij de rechtbank. De rechter neemt een beslissing. Deze beslissing staat op een besluit.
  • Het besluit moet worden gestuurd naar de gemeente waar u bent getrouwd. Meestal stuurt de advocaat dit door. U mag dit ook zelf doen. Binnen 6 maanden moet het besluit verwerkt zijn bij die gemeente. De gemeente waar u nu woont, ontvangt hierover automatisch bericht.
  • Daarna bent u officieel gescheiden.

Stopzetten geregistreerd partnerschap

  • Zijn er minderjarige kinderen of zijn jullie het niet met elkaar eens? Dan is de aanpak hetzelfde als bij scheiden en moet het via de rechtbank.
  • Zijn jullie het met elkaar eens? Dan kan een advocaat of notaris een overeenkomst met jullie maken om het geregistreerd partnerschap te stoppen.
  • De overeenkomst moet worden gestuurd naar de gemeente waar het geregistreerd partnerschap is aangegaan. Meestal stuurt de advocaat dit door. U mag dit ook zelf doen. Binnen 3 maanden moet deze overeenkomst verwerkt zijn bij die gemeente. De gemeente waar u nu woont, ontvangt hierover automatisch bericht.
  • Daarna is uw geregistreerd partnerschap officieel stopgezet.

Hulp (mediation)

Als u het niet met elkaar eens bent, kunt u de hulp van een mediator inschakelen. Het inzetten van mediation kan u helpen om samen tot een oplossing te komen. In sommige gevallen hoeft u dan niet naar de rechtbank. Voor een scheiding moet u wel altijd naar de rechtbank.

Goed om te weten

Bij een scheiding maakt u samen afspraken over bijvoorbeeld de kinderen, wonen, geld, alimentatie en pensioen. Rechtwijzer geeft u informatie om alles goed te regelen.

Naamgebruik

Nadat u uit elkaar bent gegaan, kunt u weer uw eigen achternaam gebruiken.
Meer informatie vindt u op naamgebruik.

Vragen?

Bel naar 0598 – 37 38 60 of mail naar info-contactplein@midden-groningen.nl. Wij helpen u graag verder.

Kosten

Houd rekening met kosten voor een advocaat/notaris en rechtbank

Verwerking door de gemeentegratis
Afschrift (kopie) bij de gemeente€ 16,60