Veel gestelde vragen en antwoorden over glasvezel en snel internet

Algemeen

Op deze pagina leest u de antwoorden op de veel gestelde vragen over glasvezel en snel internet

Buitengebied

Veel gestelde vragen en antwoorden over glasvezel en snel internet in het buitengebied

Nee. Iedereen mag in het buitengebied glasvezel aanleggen. Maar de kosten zijn hoog omdat daar minder huizen op grotere afstand van elkaar staan. Daarom is er maar 1 partij die dit aanlegt met subsidie van de Provincie.

Ja dat klopt. Rodin Broadband Groningen is in juni 2023 failliet verklaard. Eerder lag het werk al stil omdat er een conflict was met de Provincie over hoeveel geld er voor de aanleg nodig was. Rodin legde snel internet in het buitengebied aan onder de naam ‘Snel Internet Groningen’. De curator zoekt nu een koper voor het netwerk van de onderneming, zodat de aanleg van snelle internetverbindingen door kan gaan.

Nee. We vinden het als gemeente Midden-Groningen niet te accepteren dat de aanleg van snel internet stopt in het buitengebied. De curator zoekt nu een koper voor het netwerk van de onderneming, zodat de aanleg van snelle internetverbindingen door kan gaan.

Nee. De partij die dit aanlegt mag ook andere verbindingen tot stand brengen met een snelheid van 100 Mb/sec. Dat is vaak ‘internet via radio’ waarbij u thuis een schotel krijgt die op een zendmast staat gericht.

Dat kan, maar daar moet u er wel voor betalen. Als u zich nog niet heeft aangemeld (toen Snel Internet Groningen heeft gevraagd wie aangesloten wil worden), dan zijn er kosten verbonden aan de aansluiting. U betaalt dan de prijs van de extra aansluiting die moet worden ontworpen en gemaakt.

Binnen de bebouwde kom

Veel gestelde vragen en antwoorden over glasvezel en snel internet binnen de bebouwde kom

Nee, dat hoeft niet. Het is wel goed om een bewuste keuze te maken. Het kan zijn dat er na 2023 eerst geen nieuwe aanbieders komen van snel internet. 

Wij houden ons als gemeente aan de regels van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) en moeten meewerken aan alle bedrijven die glasvezel willen aanleggen. Dat heeft als gevolg dat er meerdere kabels door uw dorp kunnen lopen en de straat meerdere keren wordt opengelegd. Inwoners kunnen zelf een keuze maken tussen de beschikbare aanbieders van glasvezel.

Ja dat kan ook. Het is aan u om een keuze te maken welk type internet en aanbieder het beste bij u past.

Dat maakt niet uit. Als u Glaspoort toestemming geeft (op het moment dat Glaspoort in uw dorp komt), dan wordt er gratis bij u een aansluiting gemaakt. Ook als u zich al bij een ander bedrijf had aangemeld.

ViberQ zou glasvezel gaan aanleggen in Harkstede en Hellum. ViberQ is in augustus 2023 failliet verklaard. De curator probeert een ander bedrijf te vinden die de activiteiten van ViberQ voortzet. Bewoners van Harkstede en Hellum kunnen in ieder geval gebruik maken van Glaspoort voor de aanleg van glasvezel, ook als ze eerder voor ViberQ hebben gekozen. 

De situatie is in augustus 2023 veranderd. Er zijn nu minder bedrijven die glasvezel aanleggen. U leest hier welk bedrijf in welke dorpen glasvezel aanlegt. Inwoners kunnen zelf een keuze maken tussen de beschikbare aanbieders van glasvezel. 

Glaspoort

Dit bedrijf legt vanaf 2023 in 21 dorpen van Midden-Groningen glasvezel aan binnen de bebouwde kom. Het gaat om de dorpen Muntendam, Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Kiel-Windeweer, Kolham, Kropswolde, Meeden, Meerwijck, Noordbroek, Overschild, Sappemeer Noord, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Tjuchem, Westerbroek, Wolfsbarge en Zuidbroek.

KPN gaat het oude netwerk met de koperen telefoonlijnen vervangen. Daarom kan Glaspoort in deze dorpen glasvezel aanleggen zonder dat dit afhangt van een minimaal aantal deelnemers. Toestemming voor een aansluiting voor glasvezel is gratis en inwoners zijn niet verplicht om een abonnement af te sluiten. Ook inwoners die al een glasvezelaansluiting hebben, kunnen toestemming geven. Er wordt betaald vanaf het moment dat er een abonnement wordt genomen. Er zijn verschillende internetaanbieders die hiervoor een abonnement hebben. Meer informatie hierover vindt u op de website van Glaspoort.

Deltafiber

DELTA Netwerk heeft eind juli 2023 gecommuniceerd dat Delta in de volgende dorpen GEEN glasvezel aanlegt. Het gaat om Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Kolham, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen en Slochteren. Inwoners van deze dorpen kunnen overstappen naar glasvezel van Glaspoort (KPN). 
Delta legt WEL glasvezel aan in Zuidbroek, Noordbroek en Meeden. Meer informatie vindt u op de website van Delta Netwerk.

ViberQ (van Rodin)

ViberQ is in augustus 2023 failliet verklaard. ViberQ zou glasvezel aanleggen in Harkstede en Hellum. Inwoners van deze dorpen kunnen overstappen naar glasvezel van Glaspoort (KPN).

SKV

Deze Stichting heeft inmiddels in bijna heel Muntendam glasvezel aangelegd. De buurt Westerbouwte en omliggende straten worden als laatste in 2023 door SKV aangesloten. Een aansluiting voor glasvezel is gratis; er wordt betaald voor een abonnement. Er zijn verschillende internetaanbieders die hiervoor een abonnement hebben. Meer informatie hierover vindt u op de website van SKV.