9 maanden langer opvang Oekraïense vluchtelingen in Muntendam

Eind april verhuizen de Oekraïense vluchtelingen vanuit de opvanglocatie Muntendam naar de opvanglocaties in Hoogezand. Daarna zou het voormalige gemeentehuis in Muntendam leeg zijn, omdat hier het centrum aangepakt wordt. Helaas is de oorlog in Oekraïne nog niet afgelopen. In de provincie Groningen zijn er extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen nodig. De komende maanden wordt in Muntendam bij het voormalige gemeentehuis nog niet verbouwd. Daarom wonen vanaf 1 juni 80 Oekraïense vluchtelingen in het voormalige gemeentehuis in Muntendam. Zij blijven hier 9 tot 12 maanden. Als de werkzaamheden in het centrum van Muntendam beginnen, gaan we op zoek naar een andere plek voor deze vluchtelingen.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “De opvanglocatie in Muntendam is een geschikte opvanglocatie voor menswaardige opvang van Oekraïense vluchtelingen. Omdat er nog vraag is naar opvang voor Oekraïense vluchtelingen en wij tijdelijk ruimte over hebben, kunnen we een bijdrage leveren aan de taakstelling in de provincie. Het gaat dan om nieuwe bewoners die vooraf weten dat de locatie slechts voor korte periode beschikbaar zal zijn. Zo voorkomen we ook leegstand en vandalisme in en om het gebouw. De centrumontwikkeling van Muntendam mag hierdoor geen enkele vertraging oplopen. Daarom is deze extra opvang slechts voor beperkte tijd beschikbaar gesteld.” 

Opvanglocaties in Midden-Groningen

Sinds maart 2022 vangt de gemeente Midden-Groningen net als veel andere gemeenten Oekraïense vluchtelingen op. Dit doen we op drie plekken:

  • 99 in Muntendam (Kerkstraat 2, verhuizing medio 2024 naar Kerkstraat 2, Hoogezand)
  • 120 in Slochteren (Hoofdweg 10a)
  • 65 in Hoogezand (Astronautenlaan 33)

Hier komen tijdelijk 80 plekken bij in Muntendam. 

Anders dan bij de opvang van asielzoekers (buiten Europa), is de gemeente verantwoordelijk voor opvang, medische zorg en onderwijs van Oekraïense vluchtelingen. Dit staat in de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne. Oekraïense vluchtelingen mogen in tegenstelling tot asielzoekers aan het werk en de kinderen gaan naar school in de gemeente.