Begraven in Midden-Groningen

Algemeen

De gemeente heeft graven op de gemeentelijke begraafplaats. Iedere inwoner kan een graf huren. Hiervoor vraagt u grafrechten aan. Er zijn meerdere soorten graven, zoals: een familiegraf, een algemeen graf en een nis voor urnen.

Aanvraag graf

Meestal doet de begrafenisondernemer de aanvraag voor een graf. U kunt dit ook zelf doen. U geeft de volgende gegevens door:

  • uw naam en adres
  • de naam van de overledene
  • waar en wanneer de overledene is geboren
  • waar en wanneer de overledene is overleden
  • waar en wanneer de overledene wordt begraven of gecremeerd
  • termijn van uitgifte
  • de grafgegevens, zoals onder andere welke begraafplaats, welke huurperiode

Grafrechten verlengen, overschrijven of afstaan

Een graf op een gemeentelijke begraafplaats huurt u voor een bepaalde tijd. Als deze tijd voorbij is, kunt u het verlengen. Dit kunt u vanaf 2 jaar voordat de termijn verloopt al aanvragen. U kunt ook afstand doen van uw grafrechten. U verlengt het graf dan niet. Hiervoor moet u bij de gemeente een afstandsverklaring inleveren.

Is de huurder van het graf overleden? U kunt de grafrechten overschrijven naar een familielid. Gebeurt dit niet, dan krijgt de gemeente het grafrecht.

Onderhoud

De gemeente zorgt voor het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaats. Zo blijven de paden netjes en toegankelijk. De graven en de grafstenen moet u zelf onderhouden. Tussen mei en september zijn de waterleidingen van de begraafplaatsen open. U kunt dan water halen voor het verzorgen van de graven.

Goed om te weten

Op de gemeentelijke begraafplaatsen kan worden begraven, urnen  worden bijgezet en as worden verstrooid.

Er zijn meerdere soorten graven: grondgraven, keldergraven, islamitische graven, en kindergraven.

Urnen kunnen worden bijgezet in een urnengraf in 1 van de urnentuinen of in een urnenmuur. Dan is op “De Stille Hof” nog een columbarium waar op betonnen consoles, welke in een amfitheateropstelling staan, bronzen urnen geplaatst kunnen worden. Ook kan een urn worden bijgezet in een graf bestemd om te begraven.

As kan op afspraak worden verstrooid op de permanente groenvoorzieningen van de begraafplaatsen.

Grafrechten

U wordt rechthebbende door grafrechten te kopen. Dit kan voor een periode van 10, 20 of 30 jaar. Na het verstrijken van de periode kunnen de grafrechten telkens weer verlengd worden met een periode van 5, 10, 15 of 20 jaar.

U betaalt voor het onderhoud van de begraafplaats en/of  het onderhoud van  de graftuin. Per begraafplaats is dit verschillend geregeld.

Bezwaar en beroep

De uitgifte van een graf lijkt op een verkoop- of huurovereenkomst. U kunt daarom geen bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente over de plek waar het graf komt te liggen. Wel kunt u bezwaar maken tegen de beslissing wie de rechten op het graf krijgt.

Voor informatie neemt u contact op met de gemeente.
Voor de gemeentelijke begraafplaatsen in Muntendam, Meeden, Noordbroek en Zuidbroek via telefoonnummer 0598 - 72 97 49.
Voor de gemeentelijke begraafplaatsen op het Stille Hof in Hoogezand en in Froombosch via telefoonnummer 0598 - 72 97 42.
Voor algemene vragen kunt u ook kijken op Rijksoverheid.