Gehandicaptenparkeerkaart

Algemeen

Heeft u een beperking? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart bij de gemeente aanvragen. Met een gehandicaptenparkeerkaart parkeert u op de gehandicaptenparkeerplaatsen in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U houdt zich wel aan de lokale parkeerregels.

Kenmerken

  • De parkeerkaart staat op naam van een persoon.
  • De parkeerkaart staat niet op kenteken en is voor elke auto te gebruiken.
  • De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.

Soorten kaarten

Er zijn 3 soorten kaarten

Bestuurderskaart

  • U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken. 
  • U kunt zelf auto rijden.

Passagierskaart 

  • U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken. 
  • U kunt niet zelf auto rijden. U hebt continu de hulp van een bestuurder nodig.

Als u blijvend in een rolstoel zit, kunt u een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen.

Instellingenkaart 

Het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven, kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Aanvragen

Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan met een aanvraagformulier. Dit formulier ligt bij de receptie van het gemeentehuis. U kunt het formulier ook aanvragen of ophalen bij een sociaal team.

Als wij uw aanvraag hebben ontvangen, sturen wij u een brief met meer informatie. Een medisch advies is verplicht. Een onafhankelijke arts van Ausems en Kerkvliet verzorgt de keuring hiervoor. De kosten voor het medisch advies betaalt u zelf.

Krijgt u een gehandicaptenparkeerkaart, dan kunt u deze ophalen op het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak en pas als uw bericht heeft dat de kaart klaar ligt. Deze afspraak kunt u online maken. 

Verlengen

Heeft u een nieuwe kaart nodig. Vraag deze 3 maanden vóór het verlopen van uw oude kaart aan. Ook voor een verlenging is meestal medisch advies nodig. 

Kosten 2024

Product Kosten
Gehandicaptenparkeerkaart€ 57,50
Medische keuring€ 105,75
Vervanging kaart€ 17,35

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel of mail met uw sociaal team.