Operatie Ring Zuid: 22 maart - 2 september 2024

Algemeen

Vanaf september dit jaar kunnen auto's over de nieuwe zuidelijke ringweg in Groningen rijden. Om dat mogelijk te maken, moeten eerst het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ligging en het Europaplein op elkaar aangesloten worden. Een behoorlijke operatie! Van 22 maart tot 2 september worden daarom verschillende delen van Ring Zuid afgesloten. Dit levert ruim 5 maanden lang ernstige verkeershinder op.

Ernstige verkeershinder

De afsluitingen hebben grote gevolgen voor de hele stad Groningen en omgeving. Het Julianaplein is grotendeels dicht en ook een deel van de zuidelijke ringweg is afgesloten. Als iedereen 'gewoon' in de auto blijft stappen, komt het verkeer in de stad muurvast te staan. Om het verkeer door te laten stromen moeten er minder auto’s rijden. Dit betekent dat er tussen 22 maart en 2 september, elke dag 80.000 auto's (20%) minder op de wegen in en rond Groningen moeten rijden.

Laat de auto staan

Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid doen een dringende oproep aan alle automobilisten: pas tussen 22 maart en 2 september uw reisgedrag aan. 

  • Laat de auto zoveel mogelijk staan.
  • Pak de fiets of het OV.
  • Als u echt met de auto moet, reis dan via een P+R of buiten de spits en houd rekening met extra reistijd.

Actuele afsluitingen