Volkshuisvestingsfonds

Algemeen

Goedkoop en makkelijk uw huis verduurzamen

Het Volkshuisvestingsfonds is een subsidieregeling. Ook wel het VHF genoemd. Met het fonds willen we eigenaren van een huis helpen bij het isoleren en onderhouden van hun woning. Dit geldt voor de volgende wijken: 

  • Gorecht-Noord.
  • Gorecht-West. 
  • Spoorstraat-Kieldiep.
  • Het Noorderpark. 

Om het u zo goedkoop mogelijk te maken combineert onze gemeente de VHF-subsidie ook met andere subsidies. We schieten het totaal aan subsidies in 1 keer voor. Hierdoor hoeven sommige eigenaren van een huis zelfs helemaal niets zelf te betalen! 

Een energieadviseur maakt alles makkelijk met gratis energieadvies en praktische hulp bij alle stappen. Te mooi om waar te zijn? Laat u vooral informeren. U besluit uiteindelijk altijd zelf!

Brief en informatiebijeenkomsten

Om mee te mogen doen krijgt u een persoonlijke brief van de gemeente. Ook nodigen we u uit voor informatiebijeenkomsten.

Voorwaarden om mee te mogen doen zijn: 

  • U woont in postcodegebied 9601 of 9602, in de wijk Gorecht, Spoorstraat-Kieldiep of Noorderpark.
  • Uw huis is grondgebonden en dus geen onderdeel van een flat of appartement met verdiepingen.
  • Het is eigen huis. U woont er zelf.
  • Uw huis is gebouwd voor 1992.
  • De WOZ-waarde van het huis is minder dan € 170.000,- (peiljaar 2021).

Inkomen

Een minimum inkomen is maximaal subsidie

Is het inkomen van uw huishouden lager dan 140% van het sociaal minimum? Dan heeft u recht op een maximaal subsidiebedrag. Het isoleren en ventileren van uw huis vergoeden we dan voor 100%, tot een maximum van € 40.000. De hoogte van het sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt bijvoorbeeld af van uw leeftijd en leefsituatie.

Peildatum: 1 juli 2024
Leefvorm huishouden, 140% sociaal minimumMaximaal maandinkomen (netto), exclusief vakantietoeslag
Alleenstaand (21 jaar tot pensioen)€ 1.740,24
Alleenstaande ouder (21 jaar tot pensioen)€ 1.740,24
Gehuwd of samenwonend (21 jaar tot pensioen)€ 2.486,05
Alleenstaand en gepensioneerd€ 1.937,61
Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd€ 2.628,93

Denkt u dat u recht heeft op de maximale subsidie? Dan moet u tijdens de aanvraag aantonen wat het (gezamenlijke) inkomen van u (en uw huisgenoten) is. Dit doet u door loonstrookjes en/ of uitkeringsspecificaties van de afgelopen 3 maanden te uploaden.

Subsidiebedrag

Meer isoleren is meer subsidie

De totale hoogte van de subsidie hangt dus af van uw inkomen. Maar het hangt ook af van hoe goed u uw huis isoleert. Hoe meer u besteedt aan isolatie, hoe meer subsidie u ontvangt.

Inkomen is minder dan 140% sociaal minimumInkomen is meer dan 140% sociaal minimum
100% subsidie voor het isoleren en ventileren van uw huis (maximaal € 40.000).50% subsidie voor het isoleren en ventileren van uw huis (maximaal € 20.000).
€ 7.500 voor extra verduurzaming of (achterstallig) onderhoud. Alleen als u uw huis door het isoleren verbetert met 3 labelstappen of tot minimaal energielabel B.€ 7.500 om uw eigen bijdrage voor het isoleren te verkleinen en/ of voor extra verduurzaming of (achterstallig) onderhoud. Alleen als u uw huis door het isoleren verbetert met 3 labelstappen of tot minimaal energielabel B.

Aanvragen subsidie

Er is hulp beschikbaar voor de aanvraag

Uw energieadviseur moet u helpen bij het aanvragen van de subsidie of het indienen van facturen. Deze hulp is gratis. U hoeft hier dus niks voor te betalen.

Stappenplan

Stap 1

U heeft een brief van de gemeente gekregen waarin staat dat u mee mag doen met dit project. Hierin staat ook dat u een afspraak kunt gaan inplannen met een energieadviseur.

Stap 2

Een rapport met energieadvies is nodig om subsidie aan te kunnen vragen. Op basis van uw wijk en adres hebben wij u verbonden aan een bedrijf dat energieadvies geeft. Bij hen meldt u zich aan voor een afspraak. Een energieadviseur komt dan bij u aan huis om te kijken hoe u uw huis kunt isoleren. En om te kijken hoeveel geld u kunt besparen.

Het advies is gratis en vrijblijvend. Het verplicht u tot niets.

Uw energieadviseur

Geef aan in welke wijk u woont en op welk adres.

Dan ziet u de aanmeldpagina van de energieadviseur waar u een afspraak mee kan maken.”

Aanmelden energieadvies

Voor uw adres kunt u een energieadviesgesprek aanvragen via de website van 'Energieploeg'. 

Aanmelden energieadvies

Voor uw adres kunt u een energieadviesgesprek aanvragen via de website van 'Regionaal Energieloket'. 

Aanmelden energieadvies

Voor uw adres kunt u een energieadviesgesprek aanvragen via de website van 'BVV/Ecocert'. 

Aanmelden energieadvies

Maak eerst een keuze voor een wijk én een adres.

Stap 3

U heeft het energieadvies besproken met de adviseur. Ook heeft u besloten hoe u uw huis wilt isoleren. Dat is vastgelegd in het adviesrapport. Nu kunt u de subsidie aanvragen. Dat kunt u zelf doen, maar u kunt ook uw adviseur vragen.

U vraagt officieel de VHF-subsidie aan. Ook geeft u de gemeente toestemming om ook de andere subsidies voor u te regelen. Daarmee belooft u ook dat u later niet toch nog zelf de andere subsidie gaat aanvragen.

Stap 4

Nadat u alles heeft ingevuld, krijgt u meteen een bericht via de mail. In deze mail vindt u ook een link naar het subsidieloket. Hier kunt u volgen hoe het met uw aanvraag gaat. U moet daarvoor ook het nummer van uw dossier (zaaknummer) gebruiken. Ook dat nummer zit bij het bericht dat u via de mail krijgt. 

Stap 5

Binnen 8 weken krijgt u een (toewijzings)brief, waarin staat of u de subsidie ook krijgt. De gemeente stuurt deze brief ook naar SVn. De SVn zet uw subsidiebedrag in een bouwdepot. 

Stap 6

De SVn stuurt u dan declaratieformulieren met een uitleg over hoe u rekeningen moet goedkeuren en indienen. Het indienen van de rekeningen (met de declaratieformulieren) moet via een mail naar subsidie@svn.nl. De betalingen aan de uitvoerders gaan rechtstreeks. U krijgt de subsidies dus niet op uw eigen rekening. 

Stap 7

Let op! U krijgt de subsidie voor een periode van 2 jaar. Dat betekent dat u alle kosten binnen 2 jaar moet laten betalen via SVn. Is de 2 jaar om, dan stopt de subsidie en kunt u de rekeningen niet meer declareren. U moet dan dus zelf de kosten betalen.

Meer woonwensen?

U gaat nu aan de slag met het isoleren van uw huis. Een mooi moment om ook te kijken naar andere woonwensen. Bijvoorbeeld het wegwerken van achterstallig onderhoud. Of aanpassingen die te maken hebben met het levensloopbestendigheid maken van uw huis. Zoals een bredere badkamerdeur of een hoger toilet.

Financieel gezien is er veel mogelijk. Ook voor huishoudens met een laag inkomen. Wij kunnen u in contact brengen met onafhankelijk financieel adviseur. Het eerste gesprek is gratis. Vraag uw energieadviseur om u in contact te brengen.