Volkshuisvestingsfonds

Algemeen

Goedkoper uw woning verbeteren met het Volkshuisvestingsfonds

Het Volkshuisvestingsfonds is een subsidieregeling. Ook wel het VHF genoemd. Dit fonds is bedoeld om goedkope koopwoningen in de meest kwetsbare gebieden te verduurzamen. De regeling richt zich in Midden-Groningen op de wijken in Hoogezand waar de kwaliteit van de huizen het laagst is en waar energie armoede bovengemiddeld vaak speelt. We willen tussen de 200 en 800 woningen in 10 jaar verduurzamen. Als eerste is Gorecht-Noord aan de beurt. Daarna zijn Gorecht-West, Spoorstraat-Kieldiep en het Noorderpark aan de beurt (niet per se in die volgorde). Huiseigenaren krijgen 70% van de kosten via subsidie terug. 30% van de kosten komen voor eigen rekening (moet u zelf betalen) maar ook hiervoor zijn subsidies. Hierdoor hoeven sommige huiseigenaren zelfs helemaal niets zelf te betalen!  Bewoners die in aanmerking komen kunnen gratis en vrijblijvend een energieadvies aanvragen (u bent niks verplicht). U kunt daarna beslissen of u de subsidie van het Volkshuisvestingsfonds wilt aanvragen.
 

Brief en informatiebijeenkomsten

U kunt de subsidie vanaf 1 september 2023 aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet. Als u daaraan voldoet, krijgt u persoonlijk een brief van de gemeente. Ook wordt u uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten in september.

Voorwaarden

Om de subsidie te kunnen krijgen, moet uw huis aan de volgende eisen voldoen:

  • U woont in postcodegebied 9601 of 9602 in de wijk Gorecht, Spoorstraat-Kieldiep of Noorderpark
  • Uw huis is een grondgebonden woning (uw huis is verbonden met de begane grond, niet-grondgebonden huizen zijn flatwoningen en appartementen die op een verdieping liggen)
  • Het is eigen bewoning (u woont er zelf)
  • Het is gebouwd voor 1992
  • De WOZ-waarde van het huis is minder dan 170.000 (peiljaar 2021)

Aanvragen subsidie

Hulp nodig?

U kunt vanuit de gemeente hulp krijgen bij het aanvragen van de subsidie. Als u dat wilt, kunt u dat bij uw aanvraag aangeven of u kunt dat bij het gesprek met de energieadviseur vertellen. Iemand helpt u dan met bijvoorbeeld het aanvragen van de subsidie, het indienen van de facturen of iets anders waar u graag hulp bij wilt. Deze hulp is gratis. U hoeft hier niks voor te betalen.

Stappen subsidie aanvragen en werkzaamheden uitvoeren

Stappen subsidie aanvragen en werkzaamheden uitvoeren

U heeft een brief van de gemeente gekregen waarin staat dat u een bijdrage vanuit het Volkshuisvestingsfonds kunt aanvragen.

U heeft een energierapport nodig van de energieadviseur om de subsidie aan te kunnen vragen. Dit moet een energieadviseur zijn die de gemeente heeft aangewezen. Als u al een energieadvies heeft, kunt u deze stap overslaan en gelijk door naar stap 3 gaan.

Als u nog geen energierapport heeft, kunt u zich vrijblijvend aanmelden voor een energieadvies. Dat verplicht u tot niets. Een energieadviseur komt dan bij u aan huis om te kijken hoe u uw huis kunt verduurzamen. Hij legt uit wat dit voor uw woning betekent en hoeveel u kunt besparen. Met dit advies kunt u uw subsidieaanvraag starten. De energieadviseur helpt u hierbij als u dat wilt.

Maak hier een afspraak met een energieadviseur

U heeft een energieadvies gekregen. Nu kunt u de subsidie aanvragen. De energieadviseur kan de aanvraag voor u doen. Wilt u het liever zelf doen?   

Vraag hier subsidie Volkshuisvestingsfonds aan

Nadat u alles heeft ingevuld, krijgt u meteen via de mail een ontvangstbevestiging met daarin een zaaknummer. U kunt via de link in de ontvangstbevestiging naar het E-loket gaan. Daar kunt u inloggen met uw DigiD. En met het zaaknummer kunt u volgen hoe het met uw subsidieaanvraag gaat. 

Binnen 8 weken krijgt u een brief waarin staat of u de subsidie uit het Volkshuisvestingsfonds krijgt (een toewijzingsbrief). De gemeente stuurt deze toewijzingsbrief ook naar SVn. SVn opent dan een bouwdepot voor u met uw subsidiebedrag. SVn stuurt u ook de declaratieformulieren voor de kosten van de werkzaamheden met een uitleg. 

Nadat u de brief heeft gekregen, kunt u de werkzaamheden aan uw huis laten uitvoeren. De rekeningen moet u indienen bij SVn. SVn beheert het bouwdepot waaruit de kosten worden betaald. Uw energieadviseur kan de facturen voor u hierin uploaden die u van de aannemer krijgt. De facturen worden hier dan uit betaald. U hoeft hier zelf verder niks voor te doen.

Wilt u de rekeningen liever zelf indienen? Maak dan een persoonlijk account aan voor MIJNSVN. Daarin vindt u ook de meest gestelde vragen en antwoorden. Keur de nota, offerte of betaalbewijs van de aannemer die de werkzaamheden aan uw huis doet goed en stuur deze samen met het declaratieformulier naar subsidie@svn.nl. Op deze manier vraagt u aan SVn om de aannemer of leverancier te betalen (u krijgt het geld dus niet zelf).

Let op! U krijgt de subsidie voor een periode van 2 jaar. Dat betekent dat u alle kosten binnen 2 jaar moet laten betalen via SVn. Is de 2 jaar om, dan stopt de subsidie en kunt u de rekeningen niet meer declareren. U moet dan dus zelf de kosten betalen. 

Heeft u al subsidie Volkshuisvestingsfonds aangevraagd?

U kunt op de website van het E-loket de voortgang van uw aanvraag bekijken.

Welke andere subsidie mogelijk?

U moet 30% van het bedrag zelf betalen, maar hiervoor zijn ook nog veel mogelijkheden voor subsidie. Bij het opstellen van het energieadvies, kan de energieadviseur u hier ook mee helpen.