Wanneer is mijn buurt of dorp aan de beurt?

Wanneer komt mijn buurt aan de beurt?

In een aantal buurten hebben bewoners het initiatief genomen om in de buurt meer aandacht te besteden aan energiebesparing en/of verduurzaming van verwarming en warm tapwater, al dan niet in samenwerking met een lokale energiecoöperatie. Als u ook met de energietransitie aan de slag wilt in uw eigen buurt, bespreek dit dan met de buurtorganisatie of lokale energiecoöperatie die in uw buurt of dorp actief is. Welke energiecoörperatie bij u in de buurt actief is, kunt u vinden in de gemeentegids.

De gemeente ondersteunt en faciliteert dit soort initiatieven op verschillende manieren, bijvoorbeeld door ondersteuning bij de organisatie van bijeenkomsten en door gezamenlijke inkoop te organiseren. Daarnaast kan de gemeente ook ondersteunen bij het opstellen van het onderdeel energietransitie bij het dorps- of wijkplan, of het maken van plan van aanpak (wijk- of buurtenergieplan) voor de energietransitie in uw buurt. Ondersteuning hiervoor wordt ook geboden door de Groninger Energie Koepel.

Kijk hier naar een voorbeeld van een twee actieve initiatieven die ondersteunt worden door de gemeente.

Is er een kans dat in mijn buurt een warmtenet komt?

Als u aan de slag wilt met het verduurzamen van uw warmtevoorziening en tapwater met een warmtepomp is het goed om rekening te houden met de plannen van de gemeente. Zo kan het zijn dat uw buurt eventueel in aanmerking komt voor een warmtenet. Aansluiten op een warmtenet is voor u als woningeigenaar niet verplicht, maar kan gunstiger uitpakken dan zelf een warmte-oplossing te laten installeren. 

De gemeente Midden-Groningen heeft een eerste selectie gemaakt voor wijken waar onderzocht wordt of een warmtenet rendabel en haalbaar is. Het gaat daarbij vooral om wijken of buurten met een hoge dichtheid van meer dan 20 woningen per hectare en/of bedrijven die warmte kunnen afnemen. De lijst met buurten met een relatief hoog aantal woningen per hectare vindt u in de tabel hieronder. Als uw wijk in de lijst staat, dan krijgt u vanzelf van de gemeente bericht over de plannen. Dit zal de komende 2 jaar nog niet spelen. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u kunnen mailen met duurzaam@midden-groningen.nl

Als u aan de slag wil met uw huis klaar te maken voor een aansluiting aan een warmtenet of uw woning aardgasvrij wil maken, dan kunt u voor nadere informatie terecht bij het wekelijkse inloopspreekuur energie in de bibliotheek in Hoogezand; elke dinsdag tussen 12.00 en 13.00 uur. Is er kans op een warmtenet, dan zijn bijvoorbeeld het verbeteren van isolatie en ventilatie goede oplossingen. Ook heeft u dan direct lagere energiekosten. 

Als uw buurt of wijk niet in de lijst voorkomt kunt u zelf aan de slag met duurzame warmte-opties: Meer informatie over individuele maatregelen vindt u onder: Hulp bij verduurzaming en energiekosten.

Komt uw wijk niet in de lijst voor, maar denkt u dat uw buurt wel geschikt is voor een warmtenet, bijvoorbeeld doordat een deel van uw buurt wél onder het genoemde criterium van 20 woningen per hectare valt, dan is het een idee om contact op te nemen met de lokale energiecoöperatie of uw buurtorganisatie. Deze organisaties hebben regelmatig overleg met de gemeente, onder andere via een buurtregisseur, waarbij ideeën of lokale initiatieven aan de orde kunnen komen. 

BuurtnaamWoningdichtheid bebouwd gebied
Gorecht-Noord56,44
Beukemabuurt43,83
Woldwijck-Midden39,50
Woldwijck-West32,71
Noorderpark31,74
Stadshart-Noord28,67
Spoorstraat en Kieldiep27,24
Gorecht-West25,05
Boswijck-West24,04
Magrietpark22,47
Boswijck-Oost21,53
Westerpark21,39
Foxhol20,74
Stadshart-Zuid18,50
Compagniesterpark18,33
Oosterpark17,50
Woldwijck-Oost17,31

Woningdichtheid bebouwd gebied per buurt of dorp