Voornemen tot vestiging recht van opstal ten behoeve van Railinfratrust B.V./ ProRail B.V.
Algemeen
Op basis van het Didam-arrest van 26 november 2021 van de Hoge Raad (en daaropvolgende rechtspraak) dient de gemeente bij het vestigen van een recht van opstal een selectieprocedure te organiseren om op die wijze serieuze gegadigden mee te laten dingen en zo gelijke kansen te creëren.
Waar wordt het recht van opstal gevestigd?
- Adres: nabij de Martin Luther Kingstraat en de Spoorstraat-Zuid te Martenshoek.
- Kadastraal bekend: gemeente Hoogezand, sectie K, nummer 7718 (deels) ter grootte van ongeveer 300 m2 en gemeente Hoogezand, sectie F, nummer 6796 (deels) ter grootte van ongeveer 29 m2.
Didam algemeen
Op basis van het Didam-arrest van 26 november 2021 van de Hoge Raad (en daaropvolgende rechtspraak) dient de gemeente bij het vestigen van een recht van opstal een selectieprocedure te organiseren om op die wijze serieuze gegadigden mee te laten dingen en zo gelijke kansen te creëren. Een selectieprocedure kan echter achterwege blijven indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de vestiging van het recht van opstal. Gelet op het onderstaande argument is de gemeente van oordeel dat bij de voorgenomen vestiging van het recht van opstal Railinfratrust B.V./ ProRail B.V. de enige serieuze gegadigde is.
Vestiging recht van opstal
De gemeente is eigenaar van de kadastrale percelen gemeente Hoogezand, sectie K, nummer 7718 en sectie F, nummer 6796. Railinfratrust B.V./ ProRail B.V. is voornemens om in het kader van het verbeteren van de stations toegang op een gedeelte van de voorgenoemde percelen hellingbanen aan te leggen. Zonder vestiging van het recht van opstal blijft de gemeente eigenaar van de hellingbanen. Zowel voor de gemeente als voor Railinfratrust B.V./ ProRail B.V. is dit een onwenselijke situatie en daarom wordt er een recht van opstal gevestigd ten behoeve van Railinfratrust B.V./ ProRail B.V.
Termijn reactie
Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen tot het vestigen van een recht van opstal ten behoeve van de Railinfratrust B.V./ ProRail B.V. dan dient u dit binnen vóór 7 mei 2025 kenbaar te maken. Dit kan door een gemotiveerd bericht te sturen naar het e-mailadres grondzaken@midden-groningen.nl.
Indien een tijdige reactie wordt ontvangen, beoordeelt de gemeente de schriftelijke motivering binnen 14 dagen na het einde van de reactietermijn en zal zij u haar standpunt mededelen. Indien u zich vervolgens niet kunt verenigen met het standpunt van de gemeente, dan kunt u uiterlijk binnen 20 dagen na dagtekening van de brief waarin uw bezwaren door de gemeente ongegrond zijn verklaard, een kort geding aanhangig maken bij de rechtbank Noord-Nederland.
Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding binnen voornoemde termijn, vervalt het recht om in rechte op te treden en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans zijn de desbetreffende rechten daartoe verwerkt.
De gemeente Midden-Groningen en Railinfratrust B.V./ ProRail B.V. zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen tot het vestigen van een recht van opstal zal worden opgekomen.
Indien u een kort geding aanhangig maakt, verzoeken wij u dit binnen voornoemde termijn schriftelijk mede te delen door hierover een mail (dan wel conceptdagvaarding) te sturen naar het e-mailadres: grondzaken@midden-groningen.nl.
Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778 (Didam-arrest).