In welke wijken zijn wij nu actief?

Algemeen

Nederland wordt aardgasvrij. In onze gemeente gaat de aandacht eerst naar huur- en koopwoningen. We helpen bewoners om gas en dus geld te besparen.

Gasvrij Gorecht

In Gorecht-Noord is de kans groot dat we de huizen al in 2025 zonder aardgas kunnen verwarmen. Gasvrij Gorecht heeft als doel om woningen en andere gebouwen te verwarmen met de restwarmte afkomstig van de kartonfabriek ESKA. Dit gebeurt via een warmtering, meer informatie hierover is te vinden op de website van Gasvrij Gorecht.

Proeftuin aardgasvrije wijken Steendam-Tjuchem

Het initiatief van de Proeftuin Aardgasvrij Wijken Steendam Tjuchem lag bij de Stichting Dorp in Eigen Hand Steendam Tjuchem. De twee dorpen staan bekend om hun zelfredzaamheid, zoals het proactief oppakken van een eigen glasvezelnet en ook een eigen aanpak ten aanzien van de versterking van de woningen in Steendam en Tjuchem in relatie tot de aardbevingsproblematiek. 

In het kader van de proeftuin is er een zowel een rentevrije stimuleringslening als een subsidieregeling opgezet voor inwoners van de twee dorpen. Het idee is dat mede met behulp van deze financieringsmogelijkheden de woningen niet alleen versterkt, maar ook meteen verduurzaamd worden (de zogenaamde koppelkansen) tot aardgasvrije woningen. 

Ondersteuning dorpsverenigingen en energiecoöperaties

Vanuit de Transitievisie Warmte zijn we in 2022 begonnen met pilots in twee dorpen om lokale energiecoöperaties actief te ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten richting aardgasvrij wonen. In Kiel-Windeweer zetten de Kielster Energie Coöperatie (KEC), Vereniging Plaatselijke Belangen Kiel-Windeweer en Nieuwe Compagnie (VPBK) zich samen in voor duurzaam wonen. In Lageland zijn dit Collectief Duurzaam Lageland (CDL) en de Vereniging Dorpsbelangen Lageland. Buiten deze wijken is de gemeente ook van start gegaan in de Zuiderpark, samen met wijkvereniging Zuiderpark, en in de Vosholen, samen met de Stichting Wijkcommissie de Vossenstreek.

Een voorbeeld van de ondersteuning aan dorpsverenigingen en energiecoöperaties is de rol die de gemeente speelt in de creatie van de Toolbox van Anders Warm. Anders Warm is de uitvoeringsagenda van de regiotafel, waar alle energie Hierin staan verschillende handige documenten met inhoudelijke info en praktische handleidingen. De toolbox is voor iedereen toegankelijk op de website van de Groninger Energie Koepel.