Regelingen aardbevingen

Subsidies en regelingen voor inwoners en ondernemers in het aardbevingsgebied.

Algemene regelingen vindt u op de pagina subsidies.

Diverse regelingen aardbevingsgebied

Wij kunnen bij de bepaling van de WOZ-waarde rekening houden met schade door aardbevingen. De eigenaar stuurt hiervoor het schaderapport naar ons toe. Lees hier meer over  bij onroerende zaakbelasting.

Voor woningen die minder waard zijn doordat ze in aardbevingsgebied staan. Meer lezen of aanvragen? Ga naar de website van schade door mijnbouw.  

Voor inwoners met emotionele schade veroorzaakt door de gaswinningsproblematiek. Lees meer hierover op de website van schade door mijnbouw.  

Voor het bouwen van een nieuwbouwwoning die tegen aardbevingen kan. Lees meer hierover op de website van de Nationaal Coördinator Groningen

Het koopinstrument is voor woningeigenaren die moeite hebben om hun huis te verkopen. Lees meer hierover op de website van NCG voor meer informatie over het Koopinstrument.

Eigenaren van een karakteristiek pand of gemeentelijk monument in het aardbevingsgebied kunnen geld krijgen (subsidie) voor onderhoud. Lees meer hierover op de website van de Provincie Groningen.

Via Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) kunnen eigenaren  van woningen  in het aardbevingsgebied geld krijgen (subsidie). Wilt u weten waar u geld voor kunt krijgen? Kijk op het energieloket Midden-Groningen wat er mogelijk is.

Subsidie Waardevermeerdering - € 4.000.

Voor eigenaren met officiële aardbevingsschade (minimaal € 1.000 schade). Bedoeld voor het verbeteren en energiezuinig maken van de woning. Lees meer hierover op de website van SNN/waardevermeerdering.

Subsidie Verduurzaming Groningen - € 7.000.

Voor eigenaren met een versterkingsadvies op basis van oude regels. Bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Lees meer hierover op de website van SNN/verduurzaming.

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen - € 17.000

Voor eigenaren die al lang wachten op een beoordeling of op basis van de nieuwste regels en herbeoordeling krijgen. Deze subsidie is voor verduurzaming en verbetering van de woning. Lees meer hierover op de website van SNN/verduurzaming17000

Regeling versterking gebouwen Groningen herbeoordeling - € 13.000.

Bij een herbeoordeling heeft u daarnaast ook recht op de regeling versterking gebouwen.  Dit bedrag mag u vrij besteden. Lees meer hierover op de website van SNN/regeling versterking.

Subsidie verduurzaming en Verbetering Groningen - € 10.000

Voor eigenaren van huizen in het aardbevingsgebied die buiten de versterkingsopgave vallen. Je kan de subsidie gebruiken voor het verduurzamen of verbeteren van je woning. Lees meer hierover op de website van SNN/subsidie-verduurzaming-en-verbetering-groningen-eu-10000.

Let op: aanvragen is niet meer mogelijk

Huurt u een woning van een particuliere eigenaar in het aardbevingsgebied? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming van € 750.

Meer lezen? Ga naar de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
[https://www.snn.nl/particulier/tegemoetkoming-huurders-aardbevingsgebied-groningen].

 

Voor eigenaren van gebouwen die door de aardgaswinning of gasopslag juridische bijstand nodig hebben in het schadeherstelproces of versterkingsproces.  Lees meer hierover op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.