Regelingen aardbevingen

Algemeen

Subsidies en regelingen voor inwoners en ondernemers in het aardbevingsgebied.

Vergoeding waardedaling bedrijfspand

Eigenaren van een bedrijfspand of zakelijk object in onze gemeente die in het waardedalingsgebied staan hebben vanaf nu mogelijk recht op een vergoeding voor de waardedaling van hun gebouw. 

Door bevingen door de gaswinning kan een object minder waard zijn geworden. De regeling is voor eigenaren die op 16 augustus 2012 een bedrijfspand of ander zakelijk object in hun bezit hadden. Dat pand moet in het waardedalingsgebied staan. 

De vergoeding voor de waardedaling kan oplopen tot maximaal 12% van de WOZ-waarde in de kern van het aardbevingsgebied.

Invoering laatste stap

De openstelling van de regeling Waardedaling niet-woningen gaat gebiedsgewijs. Hierdoor kan het IMG ontvangen aanvragers gemiddeld binnen 8 weken na hun aanvraag een besluit toesturen.

Heeft u ook recht op de regeling?

Wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding voor waardedaling van uw bedrijfspand? Vul dan de quick scan (snelle test) in. 

Maatregel 28 en 29: zoveel mogelijk woningen isoleren

Woningeigenaren in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen vanaf het 1e kwartaal van 2025 subsidie aanvragen om hun woning te isoleren. Dit is een van de maatregelen die de overheid neemt om mensen met aardbevingsschade te helpen. 

Er is in totaal € 1,65 miljard beschikbaar om woningen te isoleren. De subsidie is voor woningen die binnen het versterkingsgebied vallen maar ook voor woningen die buiten het versterkingsgebied vallen.

U kunt wel al beginnen met isoleren, want de kosten worden ‘met terugwerkende kracht’ vergoed.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Er zijn veel onduidelijkheden. Daarom hebben wij een aantal veel gestelde vragen met de antwoorden voor u in een document gezet. Dit zijn de antwoorden die op dit moment bekend zijn. Bekijk het document hier

Wilt u weten of uw woning binnen het versterkingsgebied valt?

In de PDF’s hieronder staan per plaats alle adressen die binnen het versterkingsgebied vallen. Staat uw adres er niet tussen? Maar zit uw woning wel in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG)? Dan komt u ook in aanmerking voor een vergoeding van 100% van de isolatie- en ventilatiekosten, tot een maximum van € 40.000. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van NCG.


 

Verlaging WOZ-waarde

Wij kunnen bij de bepaling van de WOZ-waarde rekening houden met schade door aardbevingen. De eigenaar stuurt hiervoor het schaderapport naar ons toe. Lees hier meer over  bij onroerende zaakbelasting.

Waardedalingsregeling

Voor woningen die minder waard zijn doordat ze in aardbevingsgebied staan. Meer lezen of aanvragen? Ga naar de website van schade door mijnbouw.  

Immateriële schade

Voor inwoners met emotionele schade veroorzaakt door de gaswinningsproblematiek. Lees meer hierover op de website van schade door mijnbouw.  

Nieuwbouwregeling

Voor het bouwen van een nieuwbouwwoning die tegen aardbevingen kan. Lees meer hierover op de website van de Nationaal Coördinator Groningen

Hulp bij de verkoop van de woning

Het koopinstrument is voor woningeigenaren die moeite hebben om hun huis te verkopen. Lees meer hierover op de website van NCG voor meer informatie over het Koopinstrument.

Subsidie onderhoud karakteristieke panden

Eigenaren van een karakteristiek pand of gemeentelijk monument in het aardbevingsgebied kunnen geld krijgen (subsidie) voor onderhoud. Lees meer hierover op de website van de Provincie Groningen.

Subsidies voor verbeteren en energiezuinig maken woning

Via Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) kunnen eigenaren  van woningen  in het aardbevingsgebied geld krijgen (subsidie). Wilt u weten waar u geld voor kunt krijgen? Kijk op het energieloket Midden-Groningen wat er mogelijk is.

Subsidie Waardevermeerdering - € 4.000.

Voor eigenaren met officiële aardbevingsschade (minimaal € 1.000 schade). Bedoeld voor het verbeteren en energiezuinig maken van de woning. Lees meer hierover op de website van SNN/waardevermeerdering.

Subsidie Verduurzaming Groningen - € 7.000.

Voor eigenaren met een versterkingsadvies op basis van oude regels. Bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Lees meer hierover op de website van SNN/verduurzaming.

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen - € 17.000

Voor eigenaren die al lang wachten op een beoordeling of op basis van de nieuwste regels en herbeoordeling krijgen. Deze subsidie is voor verduurzaming en verbetering van de woning. Lees meer hierover op de website van SNN/verduurzaming17000

Regeling versterking gebouwen Groningen herbeoordeling - € 13.000.

Bij een herbeoordeling heeft u daarnaast ook recht op de regeling versterking gebouwen.  Dit bedrag mag u vrij besteden. Lees meer hierover op de website van SNN/regeling versterking.

Subsidie verduurzaming en Verbetering Groningen - € 10.000

Voor eigenaren van huizen in het aardbevingsgebied die buiten de versterkingsopgave vallen. Je kan de subsidie gebruiken voor het verduurzamen of verbeteren van je woning. Lees meer hierover op de website van SNN/subsidie-verduurzaming-en-verbetering-groningen-eu-10000.

Eenmalige tegemoetkoming huur particuliere woning

Let op: aanvragen is niet meer mogelijk

Huurt u een woning van een particuliere eigenaar in het aardbevingsgebied? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming van € 750.

Meer lezen? Ga naar de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

 

Subsidieregeling rechtsbijstand mijnbouwschade Groningen

Voor eigenaren van gebouwen die door de aardgaswinning of gasopslag juridische bijstand nodig hebben in het schadeherstelproces of versterkingsproces.  Lees meer hierover op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Algemene regelingen

Bekijk voor algemene regelingen de pagina subsidies.