Noorderpark Hoogezand

Algemeen

De wijk Noorderpark wordt vernieuwd. Het gaat om het gebied van het Winschoterdiep in het noorden, de Kerkstraat in het westen, de Hoofdstraat in het zuiden en Winkelhoek in het oosten. De Kerkstraat, de Hoofdstraat en het bedrijventerrein langs het Winschoterdiep worden ook bij de plannen van Noorderpark betrokken.

Algemeen

De wijk Noorderpark wordt vernieuwd. De wijk is verouderd en toe aan een grote opknapbeurt.  Stap voor stap werkt de gemeente samen met woningcorporaties Groninger Huis en Lefier, ondernemers, wijkorganisaties en inwoners in de wijk de komende jaren toe naar een wijk waar het prettig is om te wonen, werken en recreëren. Het gaat om het gebied van het Winschoterdiep in het noorden, de Kerkstraat in het westen, de Hoofdstraat in het zuiden en Winkelhoek in het oosten. De Kerkstraat, de Hoofdstraat en het bedrijventerrein langs het Winschoterdiep worden ook bij de plannen van Noorderpark betrokken. 

Ga direct naar deelprojecten van Noorderpark Hoogezand

Nationaal Programma Groningen

De Wijkvernieuwing Noorderpark is onderdeel van het project Herstructurering Hoogezand-Noord. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt vanuit het Nationaal Programma Groningen. Vanuit dit programma is geld beschikbaar om samen met Groningers te werken aan de toekomst.

Samen in gesprek

Wijkagenda

Inwoners van Noorderpark hebben tijdens gesprekken bij de koffiekar ook meegedacht met de Wijkagenda. Ook hebben wijkbewoners tijdens wijkwandelingen samen met een betrokken onderzoeker van de Hanzehogeschool met behulp van foto’s in kaart gebracht welke plekken (fysiek en sociaal) zij goed en minder goed vonden. 

Meedenkgroep van bewoners

We zijn blij met alle waardevolle ideeën voor verbetering van de wijk door de bewoners zelf. De vernieuwing van de wijk gaat namelijk niet alleen om nieuwbouw en het opknappen van woningen. Het gaat vooral om het neerzetten van een prettige, veilige woonomgeving waar ook ruimte is voor ontmoeting en mooi groen. Tijdens koffiekargesprekken, wijkwandelingen en inloopbijeenkomsten hebben verschillende bewoners zich al opgegeven mee te willen denken en doen. 

Aanmelden voor meedenkgroep

Woont u in het Noorderpark en wilt u actief meedenken over de wijkvernieuwing? Dat kan en daar zijn wij blij mee! U kunt zich voor de meedenkgroep aanmelden. Stuur een bericht naar noorderpark@midden-groningen.nl. Dan nemen we contact met u op.

Contact

Wilt u meer informatie of bent u ondernemer/eigenaar uit in het Entreegebied (rondom Winschoterdiep) en wilt u een (vervolg)gesprek bij u of op het gemeentehuis? Neem dan contact op met Jan Kleine of Marieke Harkink via telefoon 0598 37 37 37  of via de mail noorderpark@midden-groningen.nl

Belangrijkste documenten

Overzicht deelplannen voor wijkvernieuwing

Noorderpark Hoogezand plattegrond

Stappen uitgelegd

De rotondes die de A7 met de Kerkstraat verbinden, verwacht de provincie in 2023/2024 aan te passen. Dit zorgt voor een betere doorstroming.

We onderzoeken hoe we de aansluiting Kerkstraat-Barentszstraat kunnen verbeteren en een fietsoversteek kunnen maken.

De gemeente Midden-Groningen krijgt 4,7 miljoen euro uit het Mobiliteitsfonds van het Rijk. De gemeente gebruikt dit onder meer voor een geluidsscherm (geluidswal) langs de A7 naast Hoogezand. We weten nog niet precies hoe deze eruit komt te zien. 

Een geluidsscherm is nodig zodat er woningen langs het Winschoterdiep bij het Noorderpark (Hoogezand Noord) kunnen komen. Door het geluid van de A7 tegen te houden, wordt de kade van het Winschoterdiep een fijnere plek en wordt de woonomgeving rustiger.

We onderzoeken of er in de voormalige Agrifirm tijdelijk een leuke functie kan komen met meerwaarde voor de wijk.

Ook kijken we hoe de silo’ s een nieuwe functie kunnen krijgen.

Het park in het Noorderpark maken we tussen 2023 en 2025 nog mooier en voor iedereen goed bereikbaar. We werken onder andere samen met de parkcommissie, de Cruyff Foundation en parkgebruikers. Onze wens is dat het park in de toekomst doorloopt tot aan het Winschoterdiep.

Vorig jaar hebben veel bewoners en gebruikers van het park hun ideeën meegegeven om van het park een nog fijnere plek in de wijk te maken. Deze ideeën zijn gebruikt om een ontwerpplan te maken. Dit is op 31 mei 2023 tijdens een inloopbijeenkomst toegelicht aan ruim 40 bezoekers. In het ontwerpplan staat bijvoorbeeld dat de paden van beton worden zodat het park voor iedereen beter toegankelijk wordt. Er wordt ook alvast gekeken hoe het park in de toekomst door kan lopen naar het Winschoterdiep. De getoonde informatiepanelen kunt u hier bekijken.

De reacties op de ontwerpplan zijn over het algemeen positief. Er zijn zorgen gedeeld over de plek van het geplande Cruyff Court. Dat is een sportplek voor jeugd. We onderzoeken nu een andere plek voor het Cruyff Court. Andere aandachtspunten waren bankjes en vuilnisbakken plaatsen, meer verlichting, een eiland in de vijver voor dieren, betere speelvoorzieningen voor jonge kinderen maar ook voor ouderen en bloemen in het park. De aanleg van de nieuwe paden is nu als eerste aan de beurt. Komend najaar willen we deze aanleggen. 

De komende jaren verandert het gebied langs het Winschoterdiep. Nu zijn daar vooral bedrijven. Er komen onder meer woningen, wandelpaden, zitplekken aan het water en mogelijk ook horeca. De bedrijven krijgen de tijd om hun eigen toekomstplan te maken. Hierover zijn we met ze in gesprek.

Het groen in de wijk wordt verbeterd. We verbinden het bestaande en nieuwe groen ook met elkaar. Het groen willen we graag combineren met speelplekken en bijvoorbeeld opvang van regenwater.

De wijk verbinden we goed met de Hoofdstraat zodat men makkelijk en veilig de wijk in en uit kunt komen. We onderzoeken ook hoe we een fijnere straat kunnen maken voor fietsers en wandelaars.

Voor de sociale huurappartementen die aan de Van Linschotenstraat stonden, komen 18 duurzame nieuwbouwappartementen in de plaats. Groninger Huis start in het najaar van 2023 met de bouwwerkzaamheden. 

Groninger Huis onderzoekt de mogelijkheden voor woningbouw op het lege terrein aan de Keyserstraat.

De Houtmanstraat maken we veiliger zodat kinderen er fijn kunnen spelen in de groenstrook. Tegelijkertijd kijken we ook naar parkeeroplossingen en naar het opvangen van water bij hevige regenval.

Eigenaren en huurders van woningen in de wijk willen we helpen bij het verbeteren van hun woningen. Bijvoorbeeld met energiebesparende maatregelen zoals isolatie.

De kruising Hoofdstraat-Kerkstraat kan hier en daar wel een opknapbeurt gebruiken. We zien bijvoorbeeld kans voor een nieuw bijzonder gebouw.

De Zeeheldenbuurt-West en de Van Spilbergenkade richten we helemaal opnieuw in, met nieuwe woningen. Dit gebeurt in stappen vanaf 2024. Het wordt een mix van koop- en huurwoningen. Met de huidige bewoners maken we op tijd goed afspraken. 

Hier komen veel mensen Hoogezand binnen. Dat mag wat ons betreft een mooie plek worden. Een echt visitekaartje! We denken eraan van de Kerkstraat een mooie groene standslaan te maken met meer ruimte voor fietsers.

Gebiedsvisie

De Gebiedsvisie voor de entree van Hoogezand gaat over de bedrijvenzone langs het Winschoterdiep (tussen de Van Neckstraat, de Kerkstraat en Winkelhoek). Daarnaast zijn er directe relaties met de herinrichting van de Kerkstraat en met de wijkvernieuwing in het Noorderpark.  

Waarom een gebiedsvisie voor dit gebied?

De gemeente wil de bedrijvenzone veranderen naar een mix van wonen, werken en recreëren. De gemeente stelt met de gebiedsvisie de koers vast voor een andere functie van het gebied en een betere kwaliteit van het gebied. De gebiedsvisie is bedoeld ook als inspiratie voor private ontwikkelaars. En tot slot biedt de gebiedsvisie een wettelijk kader (voorwaarden) voor plannen en vergunningen voor de omgeving (Omgevingswet). 

Informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met een medewerker van het team Ruimtelijke Ontwikkeling via 0598 - 37 37 37.